tirsdag den 23. oktober 2012

Raasted Bryghus, Schwarzbier, 5%, Barley Wine 27,-  
Etikettekst: Oprindeligt brygger som en decideret vinterøl., men nu en fast del af sortimentet. Schwarzbier er en blød, rund og ristet tyskinspirerret schwartzbier – en sort lagerøl. En fyldig, men alligevel overraskende blid mørk øl, der passer fortindligt til det danske frokostbord og lækkert til en oksesteg.  
Beskrivelse: Raasted bryghus indgav konkursbegæring tilbage i juni, måneden efter udråbte Niels Ivar Larsen i Information deres schwarzbier som en af landets bedste, og nu hvor efteråret er en realitet sidder jeg med den schwarzbier fra bryggeriet som jeg slæbte med hjem fra Admiralgade 21 i starten af august. Det vil være en bittersød oplevelse, hvis Raasteds bud på en schwarzbier smager for godt, for selvom resterne af Raasted (og Randers Bryghus, som de fusionerede med i januar) blev opkøbt af United Beverage i juli, så ligger hjemmesiden død hen, og intet tyder umiddelbart på nyt fra den del af vestfronten. Det skal dog handle om øl, og ikke forretningsdrift. Raasteds schwarzbier minder meget om det jeg forbinder med schwarzbier. En tynd øl, der er tung i røven og lidt flad i smagen. Kulsyrefattig i munden, men med masser af skum, hvis man som jeg kommer til at sjuske under skænkningen. Raasteds schwarzbier har klare chokoladetoner i smagen, og jeg spiller gerne dessertølkortet, hvis det gør det lidt klarere, hvad jeg mener. Den havde helt klart nydt godt af, at være i selskab med chokolade, eller en fed og flødeholdig dessert, men som sidemand til det danske frokostbord er den for sød, og til oksesteg.. så skulle det være i sovsen. Alene er den alt anden end enestående, men jeg vil forsigtigt antyde, at den ville vokse med opgaven, hvis den kom i godt selskab. Som skrevet i optakten til denne special, så er Raasted blevet prist som noget af det bedste i genren herhjemme, og det får mig til at tænke, at a: Niels Ivar Larsen ikke har smagt Ølgaards sorte pilsner b: at det er godt, at rosinen i pølseenden er en for typen alkoholsvær tysker, der blev mere end godkendt, da jeg smagte den for første gang for et par måneder siden.