torsdag den 10. januar 2013

Ølindkøb: Gundestrup Mejeri og Bryggeri

Det er ikke meget der sker i Gundestrup sådan en torsdag eftermiddag i november. I mangel af bedre beskrivelse er dette Lars Tyndskids mark, eller mere specifikt vejen mellem Vester Åby og Hundstrup, et par kilometer fra Sibirien, og i øvrigt ikke langt fra hvor jeg er vokset op. Derfor kan jeg også sagtens genkende bygningerne, der ligger i et af vejens mange sving, da jeg når frem. Foreløbigt er Stovts erfaringer med øl fra Gundestrup positive, selvom mødet med deres stout efterhånden ligger et stykke tilbage, og indtagelsen af ”Mejeristens Jul 2012” ikke blev dokumenteret her. Man fornemmer en hvis forkærlighed for bock i bryggeriets udvalg, og det er da også her man finder bryggeriets specialitet ”Vallebock”, en bock brygget med valle, der er et biprodukt fra osteproduktion. Desværre var den udsolgt på dagen, og det var også ret begrænset, hvad der var på hylderne i den lille butik. Bryggeriet hører til i et mejeri, og den tilhørende butik bærer også langt højere præg af at være en ostehandel end et øludsalg. 

Selvom butikken næppe er mere end ti kvadratmeter stor, og jeg var eneste kunde da jeg trådte tog det alligevel manden bag disken et par minutter før han overhovedet hilste på mig, og det var en ekspedition præget af et fåtal af ord. Hvad der ikke var i kølemontren ”var på vej”. Jeg lod den ligge der. 

Der var fem øl på køl, den ene en Skibhus Ale, som der pudsigt nok er eneforhandling af et par hundrede meter fra, hvor jeg bor, og en øl jeg for nyligt fik foræret, så den sprang jeg over. Jeg købte en af hver af de resterende til 30,- stykket, hvad der er en fair pris, husker jeg ikke skævt sælges Gundestrups øl til lige under 40,- nede i byen. Besparelsen bliver dog hurtigt ædt op i benzin for Gundestrup er ikke lige et sted man kører forbi ved et tilfælde, og med det begrænsede øludvalg in mente er det heller ikke et sted man behøver køre efter, hvis det da ikke lige var for deres rygeost. Min kone, min svigerfar og hvem jeg ellers har mødt der har smagt den er alle enige om at det er verdens bedste. Den koster en tyver, og det er ikke så galt for noget, der er verdens bedste, og er man alligevel på øludflugt i det fynske, så er der kun 30 kilometer fra Ørbæk til Gundestrup. 

Bryghusdelen af Gundestrup bliver spændende at følge det næste stykke tid. Den gamle brygger Ditlev Jørgensen, der startede bryggeridelen af mejeriet op gik på pension i sommeren 2012 og blev erstattet af Bo Abelgren Ehlers, der efter sigende sidenhen er stoppet. Hvad dette betyder for fremtiden vil tiden vise. 

Gundestrup Mejeri- og Bryghus
Åbyvej 49
5792 Vester Skerninge