tirsdag den 5. februar 2013

Interview: Erik Nielsen, Ø-Bryg

Det er ikke mere end halvandet år siden, at Ø-Bryg i efteråret 2011 startede op med at brygge kommercielt, men for Erik Nielsen, der står bag kontraktbryggeriet, ligger interessen for øl yderligere ti år tilbage, hvor han meldte sig ind i Danske Ølentusiaster. Interessen satte sig fast. I 2005 meldte han sig til sit første brygkursus. I 2006 var han med til at starte Svendborg Bryglaug op, og siden er det gået slag i slag. Stovt har taget en snak med Erik Nielsen om de tanker, der ligger bag når man laver øl. 

Erik er opvokset med god mad. Hans mor lavede alt fra bunden, og det må have bidraget til hans opdragelse, for i dag er Erik en 46 årig Fynbo, der i sine egne ord har en ”..stor interesse for fødevarer, elsker gode historier om gode produkter, og synes at historien og baggrunden for et produkt også er en vigtig del af produktet” og tilføjer ” Forventningens glæde kan forstærke et i forvejen godt produkt, og jeg elsker når jeg opnår den der euforiske tilstand der kan opstå når ”det hele når sammen”. Udsagnene gælder for mad såvel som øl, og øl fylder meget i Eriks hverdag. Udover at eje Ø-Bryg, arbejder han til hverdag som tekniker i udviklingsafdelingen hos Micro Matic, hvor han tester og udvikler fadølsudstyr. 


Det der startede med en indmeldelse i Danske Ølentusiaster, tog fart da en af Eriks venner tilknyttet den lokale LOF i 2005 tog fat i ham, med en idé om at lave nogle kurser, der var lidt udover det sædvanlige. Snakken endte på brygkurser, og ideen blev realiseret. Erik deltog først som kursist, men blev siden medarrangør af flere af de følgende brygkurser. 

”Det der fangede mig ved brygningen var, at jeg selv kunne præge mine øl, men bestemt også hyggen ved at brygge. Det er rart at gå i bryghuset, tænde Wi-Fi radioen på en blues-kanal, og så gå i gang. Lige som man kan gå en hel dag og forberede en god middag, og den glæde det er at se gæsterne sætte sig til bords og nyde et veltillavet måltid, så er det også en stor ting for mig at brygge noget godt øl som der er andre der sætter pris på. Det at vælge råvarer og brygmetoder, er som at stå foran en kæmpe krydderihylde. At brygge er som at lave mad, bare med andre ingredienser”. 

På brygkurserne mødte han andre ligesindede, der delte hans nyfundne interesse for ølbrygning, og sammen med dem tog han i 2006 initiativ til at starte Svendborg Bryglaug op. ”Jeg har altid været lidt af en igangsætter, og derfor faldt det mig meget nemt at være med som initiativtager til Svendborg Bryglaug”. Erik tilbød at lave et sæt vedtægter, og indkalde til den stiftende generalforsamling, hvor han blev valgt som oldermand. En titel han havde de næste fire år. Som oldermand stødte Erik på en masse spørgsmål fra bryglaugets medlemmer, der tvang ham til at sætte sig yderligere ind i brygprocessen for at kunne give et fornuftigt og brugbart svar retur. Rollen som oldermand lagde Erik fra sig, for at kunne hellige mere af sin fritid til Ø-Bryg, men kontakten til bryglauget er stadig tæt. Senest har han taget uddannelsen som øldommer sammen med tre andre fra bryglauget. ”På trods af at jeg efterhånden har nogle års erfaring i at brygge, og også har valgt at gribe det kommercielt an nu, så er der stadig noget at hente i bryglauget. Jeg tror aldrig at jeg når til et punkt hvor jeg ikke kan hente inspiration eller gode råd fra andre bryggere, selv helt nye bryggere har mange gange nogle guldkorn med”. 

Efterhånden spirede der et ønske om, at kunne få sit øl ud til andre end bare venner og naboer, et ønske som det var tid til at realisere, da Rough Snuff blev kåret som årets ølnyhed i 2010. 

Rough Snuff er en historie for sig selv om to øl brygget tilbage i 2006 med henholdsvis rosinsirup, og snus og blæretang. De to øl blev forenet til øllen Thurøbund, der blev forfinet gennem årene, undervejs skiftede navn til Rough Snuff, vandt titlen som årets ølnyhed i 2010, blev brygget på Midtfyns Bryghus, gjort forbudt fordi,der ikke må være tobak i fødevarer, siden hen relanceret i en Mk. II udgave uden snus og sidste år i en begrænset mængde på femhundrede liter, brygget og solgt i en ”Norwegian Edition” til en madfestival i Norge, der som bekendt ikke er medlem af EU og derfor ser stort på tobak i deres fødevarer. 

”..efter kåringen af ”Rough Snuff” som årets ølnyhed følte jeg at der skulle ske noget. Det ville være for svært at få bryglauget godkendt til produktion og salg af fødevarer, så derfor blev løsningen at jeg lejede mig ind på Ørbæk Bryggeri som kontraktbrygger. Første kommercielle bryg var i september 2011, og så har tingene udviklet sig stille og roligt lige siden. Et af mine principper er, at jeg ikke har lånt penge til at komme i gang. Det er alene overskuddet fra bryggene der bliver geninvesteret til nye bryg. Derfor er der også kun tre varianter på hylderne lige nu”. 

De tre varianter Ø-Bryg har på hylderne er ikke grebet ud af den blå luft. Ofte virker det som om nytartede bryggerier går efter et standardudvalg bestående af eksempelvis en pilsner, en hvedeøl, en IPA, en ale, en brown ale og en stout. Selvom tankegangen bag nok er den samme, så er resultatet et andet. ”De øl som jeg vælger ud til at brygge kommercielt, er valgt ud fra de erfaringer jeg har gjort med mine håndbryg. Jeg kan selv godt lige ekstremt øl, men ved også at det ofte er øl man ikke køber så mange af, så hvis der skal volumen på, så skal det være øl som (næsten) alle kan drikke. Nogle gange er det også et møde med en kok, restauratør eller lignende der sætter tankerne i gang og så er det hjem og eksperimentere bagefter. Jeg går i første omgang efter de øl som kan drikkes af flest, da jeg også gerne vil ramme restaurationsbranchen”. 

Foreløbig består sortimentet hos Ø-Bryg af en brown ale, Blåbybryg (amerikansk pale ale) og Dampskibsøl (amerikansk steam beer). Blåbybryg kom som den første af de tre på markedet i oktober 2011. Den var det fjerde bryg Erik lavede da han startede med at brygge øl, han har siden brygget den jævnligt og har grundet stor popularitet stort set haft den på lager lige siden han første gang puttede den på flasker. 

Ovenstående interview er resultatet af en længere, ikke alt for intens mailudveksling. Som afslutning på interviewet mødtes jeg med Erik på Carlsens Kvarter her i Odense, for over en Ølgaard Pilsner, at runde interviewet af. Det eneste jeg ikke var nået til at spørge om var fremtiden, men før vi kom til den rundede vi både opstarten af bryggeriet, og hvor meget arbejde der ligger i at få for eksempel lager og tilladelser på plads, vi kom forbi inkassosagen mod en distributør, der ikke evnede at overholde aftaler eller betale til tiden, jeg fandt ud af at jeg har boet få meter fra, hvor Svendborg Bryglaug har lokaler, og sådan gik snakken en times tid. 

Erik understregede, at han er med hele vejen igennem brygprocessen. Ikke fordi han behøver, for så vidt kunne han aflevere sin opskrift på Ørbæk Bryggeri og vente på resultatet, men han vil sikre sig at han får det som han vil have det, og det kan han kun, hvis han selv er til stede og kan overvåge temperaturer m.m. under brygningen. En ting han også lægger vægt på at få med, når han er ude og afholde smagninger af sine øl. 

Og slutteligt fremtiden. To ting er i spil til at blive det næste bryg hos Ø-bryg. Det ene er en ESB med porse, det andet er en hemmelighed. Jeg håber på hemmeligheden. Før vi skiltes gav Erik mig en goodiebag med et par skæve indslag fra bryggeriet i. De dukker op på Stovt på et senere tidspunkt.