tirsdag den 12. marts 2013

Atter en gang har Stovts mand på Sjælland været i felten, denne gang for at forsyne sig hos Herslev Bryghus. Vi stiller om til Søren Nielsen.

Ølindkøb: Herslev Bryghus 

Da jeg i 2004 for første gang besøgte Danske Ølentusiasters ølfestival, der på det tidspunkt blev holdt i Valby Hallen, stiftede jeg også bekendtskab med Herslev Bryghus, hvis Pale Ale blev det års bedste øloplevelse. Herslev Bryghus var blandt landets første mikrobryggerier, der kom ud til en bredere skare og blandt de få fra den nye ølbølge, der fortsat lever i bedste velgående. Og det velsagens på en kombination af flid, en afstemt produktion til efterspørgslen, en fornuftig størrelse på sortimentet, et godt distributionsnetværk og så selvfølgelig noget godt bryg – med deres juleøl, Stjernebryg, som det absolutte fyrtårn. 

Ved bryggeriet er der også en gårdbutik, og selvom det kun ligger en halv times kørsel fra Ringsted, hvor jeg har til huse, har jeg aldrig været forbi. Men i forbindelse med lanceringen af deres Chokoladeøl, der vist kun kan fås i et begrænset antal butikker, besluttede jeg at lægge vejen forbi. Deres øl kan ellers fås mange steder, såvel supermarkeder som specialbutikker. 

Bryggeriet ligger i den lille landsby, Herslev, lidt udenfor Roskilde, og var det ikke for det lille foldeskilt, der var sat ved vejen, var det ikke til at vide, at det var her, at bryggeriet lå. Nå, men vi fandt vej til parkeringspladsen og gårdbutikken, der ligger i en nedlagt lade. Nu var vi midt i februar, men vi kunne notere, at der på de lunere dage er mulighed for at sidde udenfor og nyde deres gode øl. I gårdbutikken noterede vi også, at der holdes diverse øl- og madarrangementer. 

Gårdbutikken var ganske hyggelig, men nogle indendørs borde og bænke ville have klædt den. Sortimentet stod nydeligt på hylderne. Her stod det faste sortiment som India Pale Ale og Pale Ale side om side med nyheder som førnævnte Chokoladeøl, Forårsbryg og Paaskebryg. Sidstnævnte fik vi en stor og velskænket smagsprøve af. Og desuden var der på hylderne øl, du ellers ikke ser i butikkerne, som blandt andet en fadlagret udgave fra 2009 af deres Stjernebryg. Prisniveauet var det samme som i butikkerne. Jeg købte 8 øl og prisen blev omkring 400,-. Den fadlagrede Stjernebryg og Chokoladeøllen trak prisen op, men sådan er det jo ofte med specialbryg – og fair nok! 

Betjeningen var ganske god og imødekommende, hvor du blev hilst velkommen, fik skænket en smagsprøve og fik svar på de spørgsmål, du havde – og med godt kendskab til øllet på hylderne. 

Så alt i alt en god oplevelse, og det er ikke sidste gang, jeg lægger vejen forbi. Og blev endnu en gang mindet om, at det er sjovere og mere spændende at handle direkte hos kilden frem for at stå i den lokale Irma og hælde flasker ned i kurven. Næste besøg må blive Hornbeer, der også ligger i mit lokalområde. 

Herslev Bryghus 
Kattingevej 16, Herslev 
4000 Roskilde