fredag den 15. marts 2013

Poesibogen:

En af de ølblogs jeg med størst glæde bliver ved med at vende tilbage til er Kajs Ølblog. Bag bloggen står Kaj Framke, 37år, der udover at formidle øllet på formidabel vis også åbner op for en flig af den hverdag, der foregår ved siden af livet som ølblogger. Summen af den blanding er en levende og indsigtsfuld ølblog, der giver os andre ølbloggere baghjul. Jeg bøjer mig ydmygt i støvvet, og giver ordet videre til Kaj.

Yndlingsøl: 
Det er jo et svært spørgsmål, for der er så mange øl at vælge imellem, og på hver sin måde kunne flere forskellige øl være min yndlingsøl. Hvis jeg skal fremhæve én, som jeg jævnligt vender tilbage til, og som aldrig skuffer, skulle det være Nesgaarden Økologisk Brown Ale fra Bryghuset Braunstein i Køge. Det er en dybmørk ale med helt ustyrlig meget smag, der nærmest eksploderer i munden, hvorefter den eksploderer endnu engang, og så lige en tredje gang for Prins Knud. Derefter går den eksplosive smag af krydret malt og sød karamel over i en blød, velgørende bitter eftersmag, der holder i æoner. 

Yndlingsøltype:
Ja, det er ligesom at spørge om min yndlingsgenre inden for musik. Det bedste jazz er lige så godt som det bedste klassisk, der igen er lige så godt som det bedste hardcore-dødsmetal-grindcore ... R&B gider jeg slet ikke, og sådan er der også nogle øltyper, jeg ikke gider, men jeg kan ikke rigtig sige, at der er én øltype, jeg synes er den bedste. Men IPA er jeg ALTID glad og spændt på at prøve. Den bidske bitterhed er altid en oplevelse værd. Engang var jeg gladere for porter, men uanset hvor bitter og kraftig en porter er, så er porteren altid på en eller anden måde også blød og varm - og der foretrækker jeg klart, at smagsløgene bliver sat på prøve og får nogle tæsk - og her er IPA'en bedst. 

Største/bedste øloplevelse: 
Det er helt klart bekendtskabet med 666 black damnation fra det hollandske bryggeri De Molen. En lille kompakt, sort satan, mørk som natten og med en konsistens der næsten skal spises med ske og tygges, snarere end drikkes. Malt så brændt at helvede til sammenligning ligner en dybfryser Hvorfor er det ikke min yndlingsøl, kunne man spørge? Det er der flere grunde til. Den er dyr - måske ikke for dyr, oplevelsen taget i betragtning, men dyr ikke desto mindre. Desuden er det ikke til hver en lejlighed, eller ethvert måltid man har lyst til et veritabelt smagshelvede af marcipan, brændt malt, sød karamel, og alt det andet afsindigt gode dette djævelske mesterværk er fuldt af. Desuden forhandles den angiveligt ikke længere. Den var en limited edition i anledning af et eller andet, jeg ikke kan huske eller nogensinde har kendt til. 

Hvor køber du dine øl:
Jeg køber oftest mine øl i Fakta. Deres sortiment af specialøl er ikke stort, men det skifter med jævne mellemrum, og i al den tid, jeg har anmeldt, er deres udvalg kun blevet bedre og bedre. I starten skældte og smældte jeg - ja, jeg opkaldte endda et tema efter Faktas sørgelige udvalg - det hed "Det tynde øl fra Fakta". Siden er det som sagt blevet meget bedre - måske, måske ikke på grund af mit intense fokus på deres specialølsudvalg. Ellers køber jeg oftest øl i almindelige supermarkeder. Jeg er glad for at prøve de vilde specialøl, men har ikke økonomi til sådan rigtig at prøve de virkelig eksotiske varer. Hvad man får i supermarkeder kan ofte være godt, og når det ikke er godt, ja, så er det som regel også både sjovere at skrive om, og bagefter at læse om. En velskrevet dårlig anmeldelse er altid en bedre læseoplevelse end en velskrevet god en af slagsen. 

Hvad er det øl kan siden det er så godt:
Sammenlignet med andre alkoholiske nydelsesmidler en hel masse. Man kan nyde mere af det uden at blive beruset, og der er større variation i både farve, duft og smag end i nogen anden spirituøs kategori. Øl er ikke bare øl, det er lyst øl, mørkt øl, rødt øl sort øl og hvidtøl ;-). Det er bittert, sødt, syrligt, fyldigt, tyndt, tykt krasbørstigt, besk, harsk, surt ... Ja, det omfatter så meget mere end både vin, brændevin, mjød og andet, jeg kan komme i tanker om, gør. - Så derfor.