tirsdag den 9. april 2013

Poesibogen:

Peter Myrup Olesen er manden bag Beerticker og Beertickerpro, Danmarks vel nok skarpeste nyhedssites når det kommer til øl. Som man kan læse længere nede er Peter godt gift, men bruger en pokkers masse tid på Beertickersiderne, derfor er Stovt særdeles glade for at han har taget sig til at bidrage til poesibogen.

Yndlingsøl: 
Den er ikke nem. Der er ikke en enkelt. Men reelt gemmer svaret sig jo nok under største øloplevelse. 

Yndlingsøltype: 
Svært at komme med entydigt klart svar på. Det afhænger i høj grad af anledningen, stedet, tiden på dagen og årstiden. Jeg har selvfølgelig også været igennem en udvikling med hensyn til hvilke øltyper, jeg synes mest om. Ja, jeg bliver tit forundret, når jeg vender tilbage til øl, som var favoritter for 10 år siden. Der er sket meget siden. Men jo, når der skal ekstra fint øl på bordet ved os, så er det fadlagrede øl, Imperial Stouts og lagrede øl. Konen og jeg får fast ostebord en gang om ugen, og her er det høj grad den type øl, jeg finder frem. Vin til ost - en total misforståelse! Dyrker meget at lagre øl. Der er ofte nitter imellem, når man gemmer øl i et antal år. Men ind imellem får man så til gengæld også nogle helt sublime oplevelser. Man siger at hardcore ølnørder ender ved de sure øl. Og jo, jeg er også nået der til, at jeg nu får nogle af de mest interessante oplevelser her. Dog er jeg kun til de moderat sure øl. 

Største/bedste øloplevelse: 
Nok da jeg i Stockholm for første gang smagte Kaggen Stormaktsporter fra svenske Närke. Den har kæmpet med Westvleteren 12 på RateBeer om at være verdens bedste øl. En øl som det er ekstremt svært at få fat i. Den brygges i små mængder og kan stort set kun fås ved ølfestivaller og få ølbarer. På det tidspunkt i 2007 forlød det, at den nu kun kunne købes ved ølbaren Akkurat, og der var kun få flasker tilbage - til en seriøs pris. Da fruen og jeg var ankommet til Stockholm og var indlogeret på hotellet, skyndte vi os som det første hen til Akkurat. Nervøs for om der var flere flasker tilbage. Ekstrem lettet da vi fik svaret "ja, den finns kvar". Jeg duftede til øllen i en halv time, før jeg overhovedet smagte på den. Siden har jeg flere gange haft lejlighed til at smage den. Mest eksklusivt var ved ølcruise mellem Rom og Barcelona, hvor bryggerne åbnede den sidste flaske, de havde fra første bryg i 2005. Var ekstrem heldig at være blandt den lille gruppe der smagte. 

Hvor køber du dine øl: 
Det korte svar er - der jeg kan få dem! I Danmark og i udlandet. Der er ikke nogen fast butik, hvor hovedparten af mine ølindkøb foregår. Eftersom jeg bor i København, har jeg let adgang til et fantastisk godt udbud af ølbutikker. Jeg handler også sommetider ved Systembolaget i Malmö - en af de tre største butikker i Sverige. Før i tiden brugte jeg rigtig meget tid på at gå på "øljagt" rundt i landet. På at finde nye øl. Men nu om dage har jeg alt for travlt med specielt Beerticker PRO til at kunne det. Men rejser i Danmark og udlandet med min kone har en besynderlig tendens til, at "tilfældigvis" komme forbi gode ølsteder og butikker. Det er nu ikke det store problem - det var faktisk min kone, der var årsag til, at min store ølinteresse startede. Jo, jeg er så heldig, at jeg har en kone, der også er til øl. 

Hvad er det øl kan siden det er så godt: 
Øl er utrolig mangefacetteret i forhold til vin. Mit standardsvar til folk der siger, at de ikke synes om øl: Sludder, du har bare ikke smagt den rigtige type øl endnu. Spektret for hvordan øl kan smage er utroligt bredt. Selvom jeg har smagt tusindvis af øl, kan jeg stadig støde på overraskelser. Øl, hvor jeg siger: Hold da kæft, kan øl også smage sådan.