fredag den 19. april 2013

Poesibogen:

Søren Bjørn Hansen  er manden bag ølbloggen Glocalbeer, der i langt højere grad end de fleste af  vi andre ølbloggere går i dybden med baggrunden for de forskellige øltyper og tager et forbrugerpolitisk standpunkt. Søren har tidligere arbejdet med ølimport, og som både konsulent og kursusholder indenfor øl. Derfor er der god idé i at lytte efter når han udtaler sig om emnet.

Yndlingsøl:
Budvar. Det er den øl jeg ville vælge hvis jeg skulle havne på en øde ø. Uanset hvor mange Budvar jeg har drukket er der altid plads til en til. Blød, lækker og tørstslukkende. Tiden går i stå når jeg har indfundet mig på min yndlings ølstue i Prag “De to bjørne” hvor der serveres det bedste Budvarøl i verden.

Yndlingsøltype: 
Pilsner, fordi den snyder ikke, modsat mange mørke øltyper hvor fejl kan skjules. Kan du brygge en god Pilsner er du en dygtig brygger og kan garanteret også brygge andre øltyper godt.

Største/bedste øloplevelse: 
Jeg har efterhånden en del gode øloplevelser, men der er dog en som jeg husker som var det i går. Mig og en studiekammerat var på feltarbejde i Tjekkiet, hvor vi var i gang med at lave et studie af den tjekkiske bryggeriindustri. Næste stop på turen, efter humlebyen Zatec og pilsnerbyen Plzen var byen Trebon i Sydböhmen. Det var mere end bare en by på vejen til vores interviewaftale på bryggeriet Hostan i byen Znojmo. Trebon ligger i det Sybøhmiske søland og er en gammel by med slot, smukt torv og en komplet borgmur. Indenfor borgmuren ligger bryggeriet Regent. Vi havde ingen aftaler med bryggeriet, men var så heldige, at et Tysk selskab skulle på rundvisning. I al ubemærkethed gik vi med selskabet på rundvisningen, som udviklede sig som bryggeri rundvisninger nu engang gør, dog med et par undtagelser. Den første var da vi nåede lagerkælderen. Her kom en guide med en 5l kande som blev tappet med friskt øl fra en lagertank. Den gik på omgang indtil den var tømt. Efter denne store oplevelse tænkte vi at det var den rundtur og at de garanteret ville have betaling for det når vi forlod bryggeriet. Men nej! Da vi nåede porten stod der en mand og viste os ned i en kælder. Da vi åbnede døren var der liv og glade dag i de to rum. Der var hornmusik, der var mennesker overalt og ikke mindst var der gratis øl i stride strømme. Vi fandt to pladser og når man i Tjekkiet har fundet en siddeplads, kommer øllet af sig selv og det gjorde det også her og da øllet var godt, blev vi siddende i mange timer og nød den folkelige tjekkiske gæstfrihed.

Hvor køber du dine øl:
Forskellige steder, Systemet, Ølbutikken, Brugsen, Mikkeller.

Hvad er det øl kan siden det er så godt: 
Jeg er ikke hellig og jeg holder meget af vin. Jeg synes faktisk at øl og vin kan det samme, men det der er det fantastisk ved øllet er, at det har været vin “ underlegent” på mange områder. Denne “underlegenhed” er på ganske få år ved at blive udlignet og måske har øl endda overhalet vinen, som nydelsesmiddel, tilbehør til mad eller ingrediens i mad. Det er som om, at vi er vidner til en af de helt store “turn arounds” i fødevarernes historie og det er fantastisk.