tirsdag den 7. maj 2013

Stemningsrapport: Amager Bryghus

Stovt tilbragte 1. maj på gæstevisit hos Amager Bryghus, det er det kommet nedenstående stemningsreportage ud af. De helt og aldeles fantastiske billeder er alle taget af Olle Thorup, der skal have tusind tak for lån.

Før fanden havde fået sine sko på, var jeg selv kommet i tøjet og gjort klar til at tilbringe arbejdernes kampdag et sted på Amager. En cykeltur senere stod jeg ved spor fire med mine to smurte rundstykker i en pose, mens min kaffe ventede på toget, ovenpå en avisstand. Halvanden time i en uopvarmet togvogn senere, kunne jeg skifte spor til Öresundstoget og indlede den sidste del af min pilgrimsfærd mod Amager Bryghus, der havde smidt Stovt en invitation til at kigge forbi, når Cigar City gæstede dem, for at brygge tungt, sort øl.

Tårnby, Amager. Det eneste, der ringer en klokke er titlen ”Typisk Tårnby” som Humleridderne udsendte da deres popularitet så småt var gået fløjten. Havde det ikke været for den, havde Tårnby været ukendt land for mig. Mine forventninger til området, var en slags slummet udgave af de kedeligere forstæder, men Netto og de høje huse lå ikke i den retning jeg skulle. På min vej til Amager Bryghus, var den svært trafikkerede vej dækket over med et grønt område, og de første huse der mødte mig var et bindingsværkshus og den lokale kirke, der begge lå badet i forårssolen, der på dagen rullede sig helt ud i al sin pragt og vælde. Jeg parkerede mine fordomme om Amager, drejede en gang til højre og stod hurtigt ansigt til ansigt med Amager Bryghus, hvor jeg via porten krøb væk fra solen og ind til det, der skulle blive et par gode timer og et klart højdepunkt i min karriere som ølblogger.

Tværatlantisk fagligt møde.
Invitationen lød ganske kort: Vi brygger noget tungt sort øl med nogle amerikanere. Har du lyst til at kigge forbi? Svaret var ja, men hvad jeg egentlig svarede ja til var lidt uklart. Meet n’ greet? Spørgerunde? Rundvisning? Svaret kom da jeg havde trykket Henrik Papsø på næven. ”Vi tager lige en hurtig rundtur når journalisten fra Berlingske kommer, og så tænker jeg du bare kan hænge ud til du ikke gider mere”.

Amager Bryghus er placeret i et gammelt beskyttelsesrum, der senere blev til Scientologys lager for Dianetikbøger. På vores vej rundt på lageret fik vi fortalt, at mængden af tyverialamer, der havde passet på bøgerne, og skulle pilles ned da Amager Bryghus flyttede ind var ganske vanvittig. Sådan har betonkælderens skæbne altså formet sig. Fra et tilflugtssted, hvis vanvidet skulle indtræffe, til en lagerplads for vanvid, til lager og produktionssted for vanvittigt godt øl.

Lagerlokalerne i kælderen rummer ikke kun lager for Amager Bryghus, men fungerer også som lager for Drikkeriget, Mikkeller og flere af de lokale ølbarer. I et hjørne står en udslidt stationær computer og agerer udgangspunkt for Mikkellers distribution world wide, mens øllet tårner sig op omkring den, i de forholdsvis lavloftede og kringelkrogede lokaler.

Pressen og Papsø.
På vores vej rundt kom vi igennem øllageret, maltlageret og humlelageret, før vi til sidst trådte ind på selve bryggeriets hvidklinkede gulv. Her stod alvorlige miner og furer i panderne står i stærk kontrast til det vi lige var blevet fortalt var en let og problemfri bryggedag dagen før, da Against The Grain var forbi.

De største bekymringer stod mejslet i panden på en lille tætbygget fyr med klare caribiske aner, iklædt en t-shirt med coveret fra Slints ”Spiderland”, affotograferet på brystet. Wayne er brygmester på Cigar City og udviste dagen igennem et beundringsværdigt fokus på opgaven med, at få lavet en dobbeltmæsket øl, der skulle vise sig at drille gang på gang. Sammen med Wayne stod Justin Clark, vicepresident for Cigar City, noget større og noget mere tilbagelænet i sin skate T-shirt. De første timer var præget af måling på måling, praktiske problemer og hovedrysten, men stemningen lettede som dagen skred frem.

Wayne lærer de tilstedeværende dansen til YMCA.. man starter med Y..
Amager Bryghus bryggede sidste år 180.000 liter øl, de kommer i år op på 230.000 liter, og bruger dermed deres nuværende kapacitet fuldt ud. En kapacitet, der vel at mærke blev fordoblet med indkøbet af nyt bryganlæg i slutningen af 2011, og det i en periode, hvor der er blevet skruet ned for de udefrakommende bryg. Eksporten udgør i dag 50% og det virkede til, at der snildt kunne skrues op for den, hvis der var mere øl at sælge afr. Men der skal stadig tænkes på, at servicere de lokale ølbarer og mens der på lageret stod flere paller klar til forsendelse mod destinationer langt herhjemmefra, så sprang den ene af bryghusets ejere Morten, selv ind i bilen for at agere ølmand og bringe en leverance ind til byen.
Her er vi nået til C.
I mit hoved havde jeg forestillet mig, at jeg skulle over og lege journalist, men min notesblok forblev uberørt dagen igennem. Det blev til en fandens masse smalltalk, diskussion og lytten med. Jeg satte mig pænt ned og lyttede, mens Marcus Aggersbjerg fra Berlingske, interviewede amerikanerne og amagerkanerne, da Jeppe Jarnit-Bjergsøe fra Evil Twin kom forbi, lyttede jeg med, mens han fortalte om, hvor og hvordan han skal have sit øl produceret fremover. Jeg lyttede med da Aksel fra Fish & Beer fortalte, at de to øl der foreløbig er blevet produceret til butikken på Det Lille Bryggeri, så absolut ikke bliver de sidste, og at der er minimum tre til på vej. Endelig lyttede jeg, mens jeg stod i selve bryggeriet og betragtede arbejdsgangene udfolde sig for at skabe en dansk-amerikansk øl.

Ond tvilling og et par af de lokale.
Det eneste rendyrkede journalistspørgsmål, jeg i løbet af dagen fik stillet, var spørgsmålet om hvorvidt hele balladen om etiketten til Lust, der var for fræk til det svenske marked, ikke var den bedste og billigste markedsføring bryggeriet til dato har fået? Henrik Papsøs svar var, at der ikke var så meget tvivl om, at det var den mest massive omtale Amager Bryghus har fået til dato, men hvorvidt det var muligt, at profitere på den stadig lå hen i det uvisse. Sverige har i dag overhalet USA som den største udenlandske aftager af øl fra Amager Bryghus, og trods uenighederne om coverdesign er der ingen tvivl om at Amager Bryghus er glad for de mængder af øl som Systembolaget aftager. Snart skal IPA’en Kåååd introduceres for svenskerne, men Amager Bryghus svenske importør har allerede gjort opmærksom på, at det hverken går med den topløse påskehare på etiketten, eller med navnet. De sprogkyndige vil vide, at kåd på svensk betyder liderlig.

Justin bearbejder en hotdog i verdensklasse.
Jeg blev dagen igennem beriget med en masse indtryk fra bryggeverdenen, jeg blev beriget med endnu en tur ud på lageret, hvor uopnåeligt sort øl, og flasker, der endnu ikke har fundet vej ud i butikkerne blev samlet i en kasse til mig, og jeg blev sammen med resten af selskabet, beriget med hotdogs fra Johns Hotdog deli, som alle andre hotdogs herefterdags vil blive målt op imod. Hjemmerørt remoulade, ølsennep og løg syltet i øl - garniture par excellence, intet mindre. Serveret i forårssolen foran bryggeriet, efter ordene ”I tager bare øl efter behov” for længst havde lydt. Og jo, jeg nåede også at blive beriget med øl fra alle fire fadølshaner.

En uendelig stor tak til Amager Bryghus for at ville se mig, og en stor tak, for godt selskab dagen igennem til både bryggere, gæster, fotografer og alt det andet godfolk, der nåede igennem Amager Bryghus port, den dag Stovt tog til Tårnby.