mandag den 16. juni 2014

Amager Bryghus - MurpHill

Amager Bryghus MurpHill
Navn: MurpHill
Type: Bourbon barrel aged rugporter
Bryggeri: Amager Bryghus
Alkohol: 7,5%
Etikettekst: Tag en god ting og gør den endnu bedre – det er filosofien bag Amager MurpHill. Den gode ting er vores mere end solide Amager Rug Porter, som vi har hældt på bourbonfade. Her har den ligget i hele 6 måneder, hvilket har rundet den i forvejen bløde rugporter med behagelige toner af vanille, træ og selvfølgelig varmende Bourbon. Hvis du undrer dig over navnet, så kan vi afsløre, at denne øl er opkaldt efter to af de mest talentfulde amerikanske bryggere Shaun Hill og Mike Murphy, som med deres tilstedeværelse her i landet har beriget dansk brygkultur i utrolig grad. Shaun og Mike er masterminds bag vores Rug Porter/ MurpHill projekt, og det er med ubetinget stolthed, at denne øl er opkaldt til deres ære.

Beskrivelse: Jeg mener forsigtig, at have smagt MurpHill da den kom frem for nogle år siden, uden at jeg på nogen måde kan erindre, hvordan den smagte mig dengang. Forsigtigt gættet har denne øl femårsjubilæum lige omkring nu (Mindst holdbar til: 01-2012). De første Ratebeer-anmeldelser stammer fra 2009, og mon ikke denne fadlagrede variant kun har fået et enkelt spin på produktionsknappen? Selv fik jeg flasken foræret sidste år under et besøg på Amager Bryghus, og har siden ventet på en god anledning til at åbne flasken. Den udeblev, så i stedet valgte jeg, at dele den i godt selskab, for ikke at sidde alene tilbage med oplevelsen af det, der vel er lige på kanten til at kunne kaldes en vintageøl.

MurpHill skullle vise sig at være en spøjs oplevelse. Ikke dårlig, ikke super, men helt klart en øl, der har peaket en gang i fortid, og skulle vise sig at være den smagsoplevelsesmæssige variant af, at sidde og tale med et ældre menneske, hvor hovedet mere eller mindre er stået af, men enkelte guldkorn og skarpe betragtninger alligevel vinder vej ud gennem mængden af nonsens og nostalgi.

Første tår er en kæberasler af alkohol, der tungt flyder ovenpå en rundet og blød øl. Smagen er kaffetung i retning af noget sur mokka, blandet op med tørrede figner, der giver en sirupsagtig fylde. Som øllen varmer op fylder kaffen langsomt mere og mere. Fadpræget er mere træ og alkohol, end det er Bourbon. Ingen tvivl om, at det havde pyntet på MurpHill, hvis der har været en mere markant vaniljesødme fra Bourbonfadet.

Som nævnt har MurpHill peaket. Den smager hengemt, og de parametre ældningsprocessen skubber til, er blevet skævvredet i forhold til, hvad der engang uden tvivl har været en balanceret smagsoplevelse. Men som det altid er med øl, der har et par år på bagen, så er det spændende at smage, hvor øllen er endt efter lidt for lang tid på flaske.

Indkøbt: Foræring fra bryggeriet (50cl)
Karakter: -

Amager Bryghus MurpHill