onsdag den 11. februar 2015

Ølnyt: Beerbliotek i dansk distribution

Bryggeriet Beerbliotek hører til i Göteborg, og hører til det stadigt større antal af svenske bryggerier, som man bemærker herhjemme, selvom de ikke er tilgængelige. Indtil videre har de i Danmark nok mest været kendt for deres samarbejdsbryg med Flying Couch og Crooked Moon, men fra i dag er de i dansk distribution via Det Belgiske Hus. Jeg var så heldig, at få en privat screening af fem af de øl, der bliver tilgængelige herhjemme.
 
Første øl på bordet var Beerblioteks Raspberry Wheat Pale Ale (5,5%). En forholdsvis let øl med antydningen af sure nuancer, der tager godt ud i glasset med et crispy og tykt hvidt skum. Den kræver mere af indtageren end den vanlige Pale Ale, men kan man vænne sig til de let beske undertoner, så er det en fin øl, der lover godt for den mere humlede del af sortimentet.
 
Marmelade Saison (7,0%) var næste øl på programmet. Jeg er på ingen måde Saisonfan, derfor er det heller ikke med min gode vilje at kapslen ryger af. Det kunne dog være langt værre. Mere end bare en gærforgiftning (mit generelle indtryk af Saisons) er der et sovset låg af tunge citrusnoter, der dækker det værste ind. En af de bedre Saisons jeg har fået, men stadig ikke noget jeg vil opsøge.
 
Imperial Amber Ale (9,0%) dækker over en mørkebrun øl, der i stil og udformning minder en del om en rustik Wee Heavy med en metallisk bitterhed over sig. Der er pænt med sødme, men den dæmmes ind af førnævnte bitterhed og en bette smule brændte toner.
 
Med Baltic Porter (8,5%) træder jeg ind på min egen hjemmebane når det gælder ølpræferencer. Duften er imponerende, masser af blød mokka og øllen går fint i tråd og forlængelse med den. Blødt karboneret, intens kaffesmag krydret med en minimal smule røg. Heja Sverige, det her er fandeme godt.
 
Og hvis Baltic Porter var et fint lille kaffetrip, så er der tweaket, tunet og optimeret til Imperial Mocha Latte Stout (9,5%), der måske nok lyder som noget man kan bestille på Baresso, men har en del mere på bundlinjen, at byde på. Igen en blød, blød øl, der toner rent flag med blide kaffenuancer, og giver lyst til lys chokolade på bordet. Ren dessert på flaske.
 
Til trods for, at jeg ikke følte mig helt hjemme i de første tre øl, så levede Beerbliotek op til de forhåbninger jeg på afstand har haft. Jeg glæder mig til, at gå på strandhugst i den humlede del af sortimentet. Det er planen at Det Belgiske Hus kommer til at køre fuldt sortiment fra Beerbliotek, og de burde kunne findes i butikkerne inden for de næste par uger.