onsdag den 7. juni 2017

Whisky: Gamma Brewing Ionize Double IPA vs. Glenturret 10yo

Det lugter måske lidt klichéfyldte filmscener det der med at kombinere øl og whisky, og der er da også krøbet mange dårlige actionfilm og westerns under huden på mig over årene, hvor ”a beer and a shot of whisky” er blevet bestilt af en machotype af den slags som tiden for længst er løbet fra. Men jeg har i et stykke tid tænkt på om det overhovedet giver mening at spille de to maltbaserede drikkevarer op mod hinanden. Kan de noget sammen? Eller vil indtrykkene fra dem stå i vejen for hinanden? Det er noget jeg vil prøve at eksperimentere med det næste stykke tid.

I dagens forsøg vil jeg lade en Ionize Double IPA fra Gamma Brewing byde et glas Glenturret 10yo op til dans. Glenturret er, hvis man ikke kender den, en fin husholdningswhisky, der ikke gør det store væsen af sig. Forholdsvis blød med et fint, forholdsvis diskret alkoholbid og en snert af grønne æbler. Ionize er ikke i den tunge ende af Double IPAer, den er frisk, hvilket gør den forfriskende bitter samtidig med, at den ikke er sindssvagt malttung. Det er længe siden, at jeg sidst har drukket Double IPA, og den er en positiv overraskelse af de større.

Video review: Ralfy - Glenturret 10yo

Jeg er ikke den store Double IPA-fan, det bliver for mig som oftest noget malttungt klister, men netop det malttunge tænker jeg vil kunne komplementere den rette whisky, der ikke buldrer og brager for meget med røg, alkohol med mere, men har en mere dæmpet profil med lidt frugtige noter. Og det er i det nabolag man finder Glenturret.
Hvad gør de så for hinanden?

Når jeg drikker Ionize først og skyller efter med en tår Glenturret, så oplever jeg at eftersmagen fra Ionize bliver forlænget, samtidig med at alkoholbidet fra Glenturret nærmest dør ud. Der kommer en frugtig eftertackling af smagsregisteret, der på en dårlig dag ville kunne give rent rødt, men som på dagen kun udløser en advarsel. Men det virker! Det fungerer godt sammen og de to elementer tilføjer en ekstra dimension til hinanden. Ingen tvivl om, at whiskyen ikke skulle have været meget kraftigere for at læsset ville vælte. Eftersom Ionize var en ubekendt, så har jeg været heldig, at begge komponenter var i den mildere ende. En kraftigere Double IPA ville måske have gjort et bedre job, og ville sandsynligvis også kunne danse med en kraftigere whisky.

Når jeg drikker Glenturret først så fremstår Ionize noget gumpetung og faded. Det er som om alkoholen fra Glenturret skygger for det Ionize byder ind med. Det er ganske enkelt bemærkelsesværdigt, hvor stor en forskel det gør, hvad man drikker først. Skal man eksperimentere, så er jeg efter denne omgang ikke i tvivl om, at man skal lade whiskyen følge øllet.

Øl og whisky kan noget sammen. Ingen tvivl dér! Men allerede efter dette første eksperiment er jeg ret bevidst om, at der skal gøres nogle tanker om, hvad man kombinerer, for ikke at risikere, at elementerne ikke stikker helt af i forhold til hianden. Og så alligevel. Måske de to elementer kan få nye ting frem i hinanden, hvis man sætter et lucky punch ind og sammensætter det forkerte helt rigtigt.

Én ting er sikkert: det her skal undersøges nærmere.

To ting er faktisk sikre, for der er heller ingen tvivl om, at Ionize er en af de bedste Double IPAer jeg er stødt på.