tirsdag den 19. september 2017

Vintage: AleSmith - Wee Heavy (2014)

Jeg gætter på, at det var i 2014 jeg købte denne flaske. Drikkeriget havde på en lille sticker sat holdbarhedsdatoen til 1. marts 2015, men ellers bærer flasken ingen antydninger af, hvor gammel den måtte være. Men jeg gætter forsigtigt på, at holdbarhedsdatoen har været sat til et enkelt år og flasken derfor nu må være omkring 3½år gammel. Jeg kan ikke huske, hvor flasken er købt, men jeg husker så meget som at den var købt til umiddelbar indtagelse. Skæbnen ville dog, at Christian Firtals korte flaskeliste havde den på kort tid efter og at det en aften virkede som en god ide, at få en flaske på bordet. Dommen den aften var, at den var for alkoholtung og af samme grund blev den indkøbte flaske forvist til kælderen herhjemme. 

Det er den så ikke længere. Tværtimod har den indfundet på stuebordet, hvor den lige fik lov til at lune sig ved en halv countryplade før der blev åbnet op. Alkoholen har lagt sig, og en brændt sødme jeg vel egentlig godt synes, at kunne mindes, har lagt sig på førstepladsen for dominerende indtryk. Det er ikke sådan helt optimalt, men hele øllen er faldet så meget ned, med alle hjørner rundet, at det fungerer indenfor rammerne af det tilforladelige. 

Mine erfaringer med at lagre Scotch Ale er stadig forholdsvis begrænsede, men den smule jeg har smagt synes at tone alkoholen ned, hvilket klæder øllet. Det er ikke fordi der sker det store, men det fungerer som en langtrukken måde, at tweake øllet en smule i den rigtige retning på. På etiketten til Wee Heavy anbefales det, at man lader øllen stå 6-24 måneder før den serveres, det mindes jeg ikke at have set før. 

For mig virker øllen til at peake nu, en time efter den er blevet åbnet. Temperaturen er lige lun nok, men det kvæler de brændte noter. Det er tung, harsk karamel. Mere sødme end jeg normalt bryder mig om i øl, men det er så tungt pakket ind i alkohol og brændte noter, at det fungerer. Wee Heavy fra Ale Smith bliver aldrig min foretrukne Scotch Ale, men den fungerer trods alt. Efter et par år i kælderen fungerer den endda en smule bedre, men om det overhovedet kan betale sig, at lagre Scotch Ale er jeg endnu ikke nået frem til en endelig holdning til.