mandag den 1. oktober 2018

Vintage: Amager Bryghus - Barrel Proof (2014)

Sangen om mit anstrengte forhold til Barley Wine er snart lige så tyndslidt som en flexidisc, men på samme måde som man en sjælden gang kan støde på et anstændigt stykke musik på P3, så kan der i stakken af stygge, stygge Barley Wines også en sjælden gang dukke guld frem.

Barrel Proof er en Barley Wine på 9,5% fra Amager Bryghus, der har levet et liv på Bourbon-fade, før den fik lov til at leve et liv i Stovts kælder i fire år. Den er erhvervet på Amager Bryghus den samme dag som mægtige Todd the Axe Man blev brygget for første gang tilbage i maj 2014.

9,5% er ikke voldsomt for en Barley Wine, og jeg gætter forsigtigt på, at det har været en forholdsvis tør baseøl uden den helt store sødme, der er røget på fade. Som den står nu, der har Barrel Proof en perfekt fylde, den er klart rundet i smagen af tiden på Bourbon-fade, mens tiden i kælderen har filet øllet ned og fjernet enhver form for kant fra alkoholen. Jeg smagte også Barrel Proof sidste år, hvor jeg noterede at den var overraskende bitter – bitterhed er der absolut ingen spor af her et år senere. Smagen er brændt karamel blottet for kant. Rundet, indbydende, balanceret og bragende godt. Det er vist først gang jeg siger dette om en Barley Wine, men jeg ville ønske, at jeg havde én mere på lager.