onsdag den 12. december 2018

Poesibogen: Folkene bag Ølkassen.dk

For første gang fyldes  poesibogens sider ud af ét femkløver, og ikke hvilket som helst femkløver, næh nej, det her er femkløveret, der står bag Ølkassen.dk. Vi stiller om...

Hvad er jeres ynglingsøl? 
Det er jo et virkelig virkelig svært spørgsmål at svare på, næsten tarveligt at skulle pege på kun én. Vores ynglingsøl og type ændrer sig løbende i takt med at nye kommer til og rykker ved vores præferencer. Vi har været så heldige at få smagt flere af de her næsten ”once in a lifetime” time øl, som f.eks. Dark Lord fra 3 Floyds, Morning Wood fra Funky Buddha, Black Tuesday fra The Bruery m.m. Det er øl, der produceres i f.eks. små mængder og derfor næsten er umulige at få fat i. Det gør det jo også til noget særligt, at man ved det nok er den eneste gang man får lov til at drikke den, så de fleste af dem har meget store stjerner hos os. Men helt kort, og hvis vi skal pege på en lige nu og her, som vi har drukket mere end en gang: 
Søren: "I Wanna Be Your Dog" - Brewdog /Omnipollo. 
Erik: Speedway Stout (Vietnamese Coffee) - AleSmith Brewing Company. 
Lavrans: Gideon's Pancake stack - 3 sons/Omnipollo 
Pjuske: Lizard King - Pipeworks.
Asger: Anagram Maple Blueberry Cheesecake Stout – Dugges/Omnipollo.

Hvad er jeres ynglingsøltype? 
Igen et, for os, meget svært spørgsmål. Den bedste øltype afhænger, for os i hvert fald, meget af situationen. Den bedste øl dag på en varm sommerdag foran grillen i haven kunne sagtens være en NEIPA, mens en Barley Wine eller en Stout sagtens kunne være den bedste en kold efterårsaften. Men igen, skal vi vælge en sådan generelt: 
Lavrans: Pastry Stout og lambic/fruite, så ekstremt som muligt. 
Asger: Selvom jeg hovedsageligt er IPA mand, så vil jeg pege på Stouts lagret på Bourbonfade (hvis jeg kun må vælge én type). Jeg elsker en Stout med god fylde og masser af aroma fra Bourbon og eg. En høj alkoholprocent generer mig ikke, og den er ofte nødvendigt for at få smagen ordenligt frem. Jeg behøver ikke alverdens ingredienser som i adjunct stouts, selvom det også kan være lækkert. 
Pjuske: Imperial Stouts, gerne lidt søde, med kaffe og lagret på Bourbon-fade. 
Erik: Imperial Stouts – allerbedst med masser af kaffe. Men ellers Imperial Stouts uden alt muligt hurlumhej, bare ren og så sort som muligt. Men skinner solen, så er en klassisk IPA den foretrukne. 
Søren: Adjunct Stouts, men de skal stadig være ”tunge”.

Hvad er jeres største øloplevelse? 
I forbindelse med bryggeriet Beavertowns årlige festival "Beavertown Extravaganza" i London, der har Ølkassen.dk med venner i 2017 og 2018 taget en weekendtur til London. Festivallen i sig selv er fantastisk, men vores bedste øloplevelse nummer 1 og 2 er: ”The Beer Mile” - I Bermondsey, syd-øst for London centrum, er der samlet en lang række virkelig gode bryggerier, under jernbanens buer i området. Turen går så fra bryggeri til bryggeri, fra øl til øl. Der er massere af lokale englændere, de tager dog ikke turen rundt, men holder for det meste bare til på deres favoritbryggeri. Inden man har besøgt for mange bryggerier er der også mulighed for en rundvisning, hvis man spørger pænt. Oprindeligt strakte ruten sig over en mil (derfra navnet) men flere og flere er kommet til senere hen. I hver sin ende af ruten ligger henholdsvis Southwark Brewing Company og Fourpour Brewing Co. med bryggerier som The Kernel og Brew By Numbers undervejs. Senest er Cloudwater ved at åbne et tap room også. Uden at der skal gå turist-info i den, så er den her tur helt klart det hele værd.

Hvor køber I jeres øl? 
Vi smager øl rigtig mange steder fra. Udover Beavertown, så tager vi på en del ølmesser rundt omkring både i og uden for Danmark. Så vores største private indkøb ligger helt klart her, og så på en årlig biltur til Belgien for at fylde kælderen op med Westvleteren, Cantillon, Struise osv. Ideen med Ølkassen.dk var at lave en shop hvor vi selv vil drikke/købe alle øllene, hvor alle øllene er fantastiske og hvor man slipper for de middelmådige og til tider direkte dårlige øl. Det har vi faktisk fået gjort, det kommer selvfølgelig hele tiden mere til og det stopper aldrig, men for os er der ellers kun et sted at handle - Ølkassen.dk har jo alle vores ynglingsøl. Vi er ikke selv distributører, så vi køber/handler fast til shoppen hos omkring 25 forskellige distributører.

Hvad er det øl kan siden det er så godt? 
Diversiteten er så stor, uendelig vel. Der er noget for enhver smag, og der er altid en øl, der passer super godt, lige meget hvilken anledning og hvad man skal. Den som én synes er helt fantastisk, den kan sagtens falde helt ved siden af, hvad andre kan lide. Vi har efterhånden delt en del øl sammen i Ølkassen.dk og selvom vi alle elsker øl, så er det stadig ret tit, at vi en får en øl, der deler os. Ud over den store smagsdiversitet, så er det fantastisk at alle de gode bryggere derude bliver ved med at lege og hele tiden kommer med nye øl – både opskrifter, smage og helt nye øltyper. Så man bliver jo aldrig færdig med at opleve nye øl, og når man elsker øl, er der jo ikke noget bedre. Så helt kort, øl er godt pga. diversiteten og at vi stadigvæk overraskes. Og så er det jo bare super hyggeligt at drikke øl.