torsdag den 22. december 2022

Vintage: Herslev Bryghus - Stjernebryg (2015)

Jeg tror ikke på, at der gemmer sig mere på høloftet end der gør over skyerne. Der er med andre ord hverken nisserne eller en mellemøstlig jomfrufødsel, der tænder julestjernerne for mig. I små glimt tager jeg alligevel mig selv i at synes, at lyset på træerne, køerne i butikkerne og det generelle hysteri er meget hyggeligt.

Og så øjeblikke som det her. En Herslev Stjernebryg fra 2015, der bare leverer varen. Syv år gammel, og alligevel lægger det hvide skum sig som sne på asfalt oven op den mørke øl, alligevel er der liv under overfladen og heldigvis, så har alderen ikke sat ind i mærkbar grad. Der er med andre ord stadig masser af mundfylde i glasset.

Smagen af den syv år gamle Stjernebryg er brændt karamel uden kanter. Ikke den store bitterhed, og en fjern note af et rødvinsfadpræg, som alderen må have efterladt. Til trods for tilsatte krydderier er balancen stadig helt i vater og det er så fuldendt en helhedsoplevelse, at mit hoved næsten ikke kan rumme det.

Det er nærmest naturstridigt, at en syv år gammel øl, endda lavet med tilsætning af krydderier, stadig kan levere. Men altså, dér står den i glasset og gør det fantastisk. Jeg har efterhånden taget mange flasker op fra kælderen, der har gjort ophold dernede i et stykke tid. Resultaterne har både været fantastiske og forfærdelige.

Men den her! Den går direkte i top-5.

Det her er ganske enkelt sublimt.