mandag den 6. august 2012

Navn: Retro
Type: Half n' half
Bryggeri: Svaneke Bryghus
Alkohol: 5%
Etikettekst: Retro half n' half er rødlig-sort i farven og har et cremefarvet skum. Duften præges af blide ristenuancer. Mild, sødmefuld og ikke uden en vis krop ligger denne inspirerede øl godt i munden. Smagen karakteriseres af ristet brød, en anelse karamel og balancerende humle.
Beskrivelse: Der var engang, hvor porteren var noget man blandede op med snart sagt hvad som helst. Pilsner, citronvand, you name it. Jeg har ikke alderen til det, men jeg skal ikke sige mig fri for fra tid til anden at bestille en half n' half, helst blandet så opskriften hedder to-tredjedele porter og en del pilsner. Sådan kan jeg lide den, og sådan forbeholder jeg mig ret til at få den serveret, selvom det er en smule fra både navn og opskrift. Når den skænkes rigtigt frisker kulsyren fra pilsneren porteren op, og resultatet er som regel en allerhelvedes flot kridhvid skumkrone, der nægter at dø hen placeret på toppen af en øl, der stadig er kulsort. I dag er sidste dag i Kvicklys ølvalg, og Svanekes bidrag til dysten er en flasket udgave af denne retroklassiker. Noget har de gjort rigtigt, for skummet er tæt på hvidt, og bliver stående usædvanligt længe. Det er fint nok, men er ét fedt når smagen halter efter. Førstehåndsindtrykket er en tynd gang maltsirup, der ikke helt ved, hvad det vil. Det ved de brændte nuancer heller ikke, de er der, dog mest i eftersmagen, men smager ikke rigtigt af det store. Retro er blottet for al den power man får i en velskænket fadudgave af dette blandingsprodukt, og den smager af tæt på ingenting. I min barndom sagde min mor altid, at hvis det ikke smager af noget, så smager det da i hvert fald ikke grimt. Nu ved jeg hun ikke har ret. Retro bliver ikke bare dumpet, den blev for det meste af flaskens vedkommende hældt ud i vasken. Jeg har haft mange gode øloplevelser fra Svaneke Bryghus, det her var absolut ikke en af dem. Jeg vil gå så vidt som at sige, at bryggeren skylder mine smagsløg en undskyldning og mig en tyver.
Indkøbt: Kvickly (50cl, 20,-)
Karakter: 03