onsdag den 21. november 2012

Det tynde Juleøl: Bjældebryg, Brygværket, 6%

Det er første gang jeg smager øl fra Brygværket, og jeg ved ikke så meget mere om det andet end at den ene af bagmændene, Christian S. Andersen, var involveret i hedengangne Ølfabrikken, og at Brygværkets øl så vidt vides bliver kontraktbrygget på Ørbæk Bryggeri. Jeg har kigget på flaskerne i min lokale Netto, men med en ipa, en "blomsteragtig" hvedeøl og en brown ale i sortimentet har jeg ikke set grund til at investere. Brygværkets opfattelse af øl, der er værd at brygge og mine præferencer indenfor øl er ikke enslydende størrelser. Jeg kunne dog ikke sige nej til deres julede porter, Ølfabrikkens Kaffeporter mindes jeg stadig med glæde som en øloplevelse af de helt store, så manden bag opskriften har bevist, at han kan sit sorte øl. Bjældebryg er en markant øl, og en atypisk øl. Den har virkelig kraft og fylde i smagen, men fremstår alligevel let - mit bedste bud er, at det er den forholdsvise lave alkoholprocent (6%), der driller. Den er ikke synderligt humlet, men dufter som var den det, smagen kan jeg slet ikke placere. På etiketten nævner Brygværket selv noter af kaffe, lakrids og rugbrød, med en eftersmag af ristede malte. Der er rigtigt nok røg og brand i eftersmagen, og imponerende nok slet ingen bitterhed. Lakridsen kan jeg ikke smage, og hvis kaffen er der, så smager den som en god, rund og blød kop friskkværnet kvalitetskaffe, der har stået lige præcis længe nok til at koppen kan drikkes i to slurke, så man ikke tænker så meget mere over smagen, andet end at det var ganske godt. Rugbrødet er hjemmebagt, frisk ud af ovnen og med sprød skorpe. Jeg vælger at godtage, at en kombination af de sidste to noter kan smage således. Bjældebryg ville nok sjældent blive mit førstevalg, men som jeg har siddet med den og lært den at kende den sidste halve time, så har jeg alligevel udviklet sympati for den. Faste læsere af Stovt vil vide, at jeg sjældent er meget for portere/stouts med en forholdsvis lav alkoholprocent, men der er helt klart mere at komme efter her. Jeg tror Bjældebryg kunne være ideel serveret til en gang portergryde med mos, eller anden simremad med masser af kraft. Der er intet anbefalerstempel til Bjældebryg, men jeg vil absolut putte den i kategorien af øl man bør unde sig selv at smage.