tirsdag den 19. februar 2013

Opskrift: Boeuf Barley (Boeuf Bourguignon lavet med øl i stedet for vin) 

I sidste uge huggede Stovt en opskrift fra Ølportalen.no. Det gør vi igen i denne uge. Bon appetit.

1 kg afpudset oksekød 
1 gulerod 
1 zittauerløg 
2 spsk. hvedemel 
1 kvist krydderi (f.eks. rosmarin, timian og persille) 
2 fed hvidløg (knust) 
4 dl porter 
4 dl kalvekødsbouillon (oksekødsbouillon kan anvendes som alternativ) 
150 g bacon i tern 
150 g champignoner 
150 g friske perleløg 
Olie 
Salt og peber 
Sukker 
1 spsk. smør

Ølvalget til denne porter var en Sumbel Porter fra bryggeriet Ægir, en porter med noter af mælkechokolade, mørk frugt og en afbalanceret maltbitterhed. Denne ret skal simre i længere tid, og det er derfor vigtigt at minde om, at længere tids simring vil øge bitterheden fra øllet. Derfor er det vigtigt at have godt med anden væske end øl i retten, og at retten ikke bør indeholde mere end 50 procent øl for at forhindre en overbitter eftersmag. 

Skær kødet i tern på 3×3 cm. Put lidt olie i en gryde, der kan tåle at komme i ovnen. Tilsæt gulerod og løg skåret i tilsvarende store tern og lad dem stege med kødet i nogle minutter. Pisk hvedemelet sammen med øllet, og hæld ølmeljævningen og kalveboullionen over kødet. Tilsæt også hvidløg, krydderikvisten og en lille knivspids sukker, der giver retten en lækker karamelliseret dybde. Stil gryden (eller skift til et ildfast fad) midt i ovnen ved 180 grader og lad den stå i 1½ time. 

Mens retten er i ovnen skæres baconen i tynde skiver, som steges sprøde og lægges på køkkenrulle så fedtet bliver suget fra. Skær champignonerne i kvarte og pil løgene. Svits champignonerne og løgene indtil de får en gylden farve. 

Kig til kødet efter en time, hvis det er mørt er det færdigt. Tag kødet ud af gryden og læg det sammen med champignonerne, perleløgene og baconet. Hold det varmt. Tag fonden fra gryden og bring den i kog, si den så for at få en fin sauce. Jævn saucen ved at piske smør i den. Krydr med salt og peber. Server med kartofler.