torsdag den 2. maj 2013

Interview: Jacob Rubinowitz/Det Gale Bryggeri

Jeg stod for nyligt med en krydret ingefærøl i hånden, men først senere opdagede jeg, at det var resultatet af, at et nyt bryggeri har set dagens lys på Fyn. Første bryg fra Det Gale Bryggeri er lavet på Refsvindinge Bryggeri, men Det Gale Bryggeri skal ikke ses som et ølbryggeri. Forklaring følger.

Bag Det Gale Bryggeri står Jacob Rubinowitz, der ifølge ham selv er en selvbeskæftiget mand midt i fyrrerne med bopæl på Sydfyn. Jacob har boet en årrække på Java, og det var her at idéen til at lave en krydret ingefærøl opstod. Hele historien kan findes på Det Gale Bryggeris Facebookside, men i uddrag går historien som følger: Det Gale Bryggeris første projekt, startede ved mødet med kaptajn Bruce, en gal sydafrikansk sømand, der efter et langt liv med dårlig sprut og for mange løse kvinder, gik i land på Java og giftede sig med en stor kæft, der kunne hamle op med hans egen. Kaptajn Bruce havde drukket sin hyre op, så han var på jagt efter noget at lave lidt ekstra penge på, og da han ikke var særlig god til at gamble, begyndte han at sælge røget svinekød og ingefærøl med alkohol i et overvejende muslimsk land. Hvor langt han kom af den vej er endnu uvist. Hans ingefærøl blev brygget i et baglokale på bagegær, og derefter hældt på plastikvandflasker, der hurtigt blev højeksplosive i det tropiske klima. Undertegnede blev selv fast aftager af denne ingefærøl, der i smag og eksplosivitet svingede lige så meget som Kaptajn Bruces held på golfbanen. Og derfra satte ideen om at lave en ingefærøl sig fast.

Vejen fra idé til realitet var kort. Jacob har en fortid i Real Drinks, der i dag distribuerer Det Gale Bryggeri, så at komme frem til at der skulle laves et kommercielt bryg var ikke et stort skridt. Selvom ingefærøl med alkohol ikke er hverdagskost herhjemme, så fortæller Jacob, at det som sådan ikke er et atypisk bud på en øl, hvis man er englænder. Men er ingefærøl øl? Jacob forklarer ”Man skal nok først forstå, at ingefærøl ikke er det vi danskere forstår ved en øl. Der er selvfølgelig øl med ingefær, men en ingefærøl er altså mere en slags sodavand, eller en breezer i sin originale udformning. Min ingefærøl er lidt som en Breezer lavet med et twist og kun på gode råvarer”.

Jacob har blandt andet startet Det Gale Bryggeri op for at kunne arbejde med noget, der kan få passionen op i ham, og som en reaktion på at Danmark er befængt med dårlige drikkevarer. Det betyder også, at Det Gale Bryggeri kun kommer til at brygge det Jacob føler for at brygge.

"Jeg er efterhånden så gammel, at jeg ved hvornår jeg har lavet noget jeg kan stå indefor, ud fra de præmisser jeg nu engang har givet mig selv. Derfor har jeg tænkt mig at fortsætte med at brygge på den måde, det vil sige ud fra en ide og nogle råvarer. Min standard for succes er om jeg selv er tilfreds. Ikke fordi jeg er ligeglad med andres mening, slet ikke, men som du ved kan man kun modtage kritik fra nogle få, nemlig dem der ved hvad man forsøgte at gøre, og folk der kan smage som en selv. Resten er og bliver smag og behag, og det kan heldigvis ikke diskuteres på en meningsfuld måde. Så altså; Jeg prøver ikke at lave artsy-fartsy brygkunst. Det er jeg slet ikke klog nok til. Men jeg kan lide at lege med smag ud fra gode råvarer. Længere er jeg ikke kommet, og måske skal jeg heller ikke meget længere. Kiss, keep it simple stupid som australierne siger."
I første omgang kommer der et par varianter af ingefærøl, med og uden alkohol, derefter vil der blive brygget på andre af naturens ingredienser, men endnu ligger ingenting fast. Foreløbigt er der ikke fastlagt en tidsplan for det næste bryg, men Jacob regner med at Det Gale Bryggeri har et par bryg klar til foråret.