mandag den 20. maj 2013

Anmeldelse: Jelling Bryghus - Jernbyrd Stout

Navn: Jernbyrd Stout
Type: Stout
Bryggeri: Jelling Bryghus
Alkohol: 10%
Beskrivelse: Det er ikke megen information, der er at komme efter på etiketten til Jernbyrd, bortset fra at øllet er eftergæret på flasken, upasteuriseret og ufiltreret, og at Jernbyrd er en eksklusiv håndbrygget øl. Det med det eksklusive vil jeg nu gerne selv have lov til at bestemme. På etiketten er indholdsfortegnelsen den vanlige med vand, bygmalt, humle, gær, og så krydderier. Det er først, hvis man klikker ind på Jelling Bryghus hjemmeside, at man finder ud af, hvad det dækker over, for her kan man læse, at Jernbyrd er en "rendyrket stout brygget på mørke malte, krydret med pors og enebær". Jeg lurer lidt på om der er ændret i opskriften på et tidspunkt, for indhold og alkoholprocent fremgår af et lille klistermærke, der dækker et indhold, der godt nok er det samme, men også en alkoholprocent, der kun er på 6,5%. Min irritation over en slap etiket bliver ikke bedre af at flasken på det nærmeste eksploderer mellem hænderne på mig da jeg åbner den. Der er skruet helt op for kulsyren, hvad der også giver en heftig gang skum på toppen, der dog hurtigt flader ud. Spørger du min næse, så kan den ikke fortælle dig, hvad det er Jernbyrd dufter af, men spørger du min logiske sans, så har det nok noget med "krydderierne" at gøre. Jernbyrd er et opkog af det værste ved gin, smurt ind i den smag, der gør, at jeg aldrig kommer til at blive gode venner med Porse Guld fra Thisted Bryghus. "Fæl" er det mest dækkende ord jeg kan komme på. Jeg har ikke oplevet samme væmmelse ved noget i et glas, siden jeg for mangt et år tilbage sad på Midtfyns Festivalen, efter flere dages kampdruk, og forsøgte, at skylle alt for varme drinks, baseret på alt for megen, alt for billig spiritus og solvarmet juice, ned. Hvis der skal sættes flere ord på, bliver jeg nødt til at tømme glasset yderligere - det kommer ikke til at ske. Jeg lukker den her anmeldelse ned med et ærligt ment "fy for helvede".
Indkøbt: Den Lille Kælder (50cl, 40,-)
Karakter: 00