torsdag den 20. juni 2013

Interview: Tobias Kiil - Nordic Brewing Co.

Forleden kom nyheden om, at bryggeriet Nordic Brewing Co. har set dagens lys. Jeg fattede interesse for projektet, da jeg læste at kærligheden hos bryggeriet ligger hos det bryggeren omtaler som det sorte og det voldhumlede øl. Derfor greb jeg fat i Tobias Kiil, der står bag bryggeriet, for at blive klogere på, hvad der er på vej. 

Tobias er 29, uddannet Cand. Merc. EMF, bosat i Kalundborg med kæreste og tre børn og arbejder til daglig som medieanalytiker hos Infomedia i København. Indledningsvis kommer driften af Nordic Brewing Co. til at køre sideløbende med karrieren hos Infomedia, men Tobias har en drøm om at få oparbejdet kapital nok i bryggeriet til at kunne etablere sit eget bryggeri i Kalundborg. Indtil det sker brygger Nordic Brewing Co. i Stronzos nye lokaler i Gørløse, hvor det er ambitionen at lave 12-24 batches årligt på 650-850 liter med fokus på IPA og Imperial Stout. 

”Jeg har gennem årene hældt en del øl ned og er bare blevet træt af ensformigt, uinteressant øl uden farve, fylde og smag. Jeg elsker de sorte øls kraft og fylde, samt den udvikling de går igennem ved lagring. De sorte øl er, i denne søde sommertid, oftest en ”godnatbajer”, mens den mindre tunge IPA fungerer fantastisk her om sommeren. Jeg synes man som udgangspunkt bør kunne smage hvad der er i øllet, både hvad angår maltsammensætningen, men også ved valg af humleprofil. Og så tror jeg bare at humlens bitterhed passer ufortrødent godt til mine smagsløg.” 
Fascinationen af øl fik Tobias i forbindelse med et studiejob, hvor en kollega introducerede ham for noget andet end standardøl. Ugen efter bryggede han sine første 25 liter øl. I maj måned i år, resulterede interessen så i en førsteplads i kategorien mørk lager, med hans røgøl ”Trussetyven”. Den anerkendelse fik Tobias til, at tage springet og oprette Nordic Brewing Co. som anpartsselskab. Jeg kan ikke lade være med at spørge Tobias, om ikke det er vildt at kaste sig ud i en branche med så mange aktører, og hvad der får ham til at tro på, at Nordic Brewing Co. kan klare sig på det marked? 

”Jeg tror på, at mit øl nok skal klare sig, blandt andet fordi jeg ikke har en økonomiafdeling hængende over hovedet, der pådutter mig at holde omkostningerne på råvarer nede, så man må gå på kompromis med kvaliteten. Tværtimod går jeg aldrig på kompromis med de råvarer jeg brygger mit øl af. Ydermere brygger jeg det øl, som ligger i min smag og som jeg selv sætter pris på. Jeg er ikke bleg for at eksperimentere og for eksempel ”parre” forskellige øltyper. Min vision er, at når du drikker en øl fra Nordic Brewing Co. så tænker du kompromisløs grænsebrydende kvalitet.” 

Nordic Brewing Co. Brygger første gang til august, hvor der er en Imperial Stout og en dobbelt IPA på programmet. Øllene forventes klar i slutningen af september, og kommer på både fad og flaske. Udover det sorte og det humlede kan man også forvente at der kommer røgøl og Lambic fra Nordic Brewing co. på et senere tidspunkt.

Nordic Brewing Co. - Facebook/hjemmeside