tirsdag den 25. juni 2013

Poesibogen: Jesper Hammerstrøm

Jesper Hammerstrøm kalder sig selv en bedrevidende ølsnob, der har været grebet af det gode øl i over 10 år. Med en god portion nysgerrighed og snobberi udbreder Jesper kendskabet til det gode øl. Jesper bedømmer øl på Ratebeer under navnet jesperhammer og er formand for Ulkløbben, hvor han også lejlighedsvis blogger. 

Yndlingsøl?
Hvad er en yndlingsøl? Er det den bedste jeg har smagt, så er det Cantillon Blåbær. En fantastisk sur øl med masser af frugt. Men det er jo ikke sikkert, at jeg nogensinde kommer til at smage den igen. Så hvad er det så for en øl, jeg vender tilbage til igen og igen? Det skifter... ...i et stykke tid var det Brewdog Punk IPA. Altid frisk, bitter og frugtrig IPA. Let tilgængelig, billig og rigtigt god. Måske er jeg blevet mere kræsen eller også er den ikke helt så god længere? Jeg tror faktisk det sidste. Ellers så stik mig en Willemoes Porter til en 10'er. Den bli'r man glad af. Lidt rå, masser af sødme og alkohol og så velristet malt. Skal der være lidt mere fest over det, så er jeg dog ikke i tvivl. Mikkeller Beer Geek Brunch Weazel. Helt sikkert den bedste danske øl, jeg har smagt. En fantastisk stout både frisk og lagret. Desværre findes den nu kun i 33 cl. flasker. Det er alt for lidt... 

Yndlingsøltype?
I en del år var det Imperial IPA. En fantastisk øltype med masser af bitterhed, masser af humle og frugt og så en god maltbaggrund og sødme til at binde det hele sammen. Der er bare for langt imellem de gode af dem og efterhånden drikker jeg helst Imperial Stout. Jeg ville gerne sige, at det afhænger af årstid, situation osv., - og jeg kan da lide de fleste øltyper, men efterhånden er det bare allerhelst en Imperial Stout. Ja, ja. Hvis det er rigtigt varmt, så tager jeg ofte en saison, IPA eller andet læskende, men skal jeg have en til, så bliver det altså hurtigt en Imperial Stout. De smager bare af mere. Ellers finder surt mere og mere ind i køleskabet, der jo altid holder en del IPA. 

Største Øloplevelse?
Fire store oplevelser står helt klart. Skal jeg vælge en? 

Første store oplevelse. Jeg har fået fat i en flaske Brewdog, Tactical Nuclear Penguin til Ulkløbben. En øl på 32% - Verdens stærkeste øl. (Det er over tre år siden - nu har jeg smagt øl, der angiveligt skulle være over 60%). Flasken kostede 432,- kr. Et helt afsindig beløb. Vi varmede op med fire andre sorte Brewdog øl inden vi seks personer delte 33 cl. Tactical Nuclear Penguin. Og den gjorde lige, det jeg havde håbet; nemlig at starte en lang og underholdende diskussion. Er det virkeligt øl? Er det snyd? Er den prisen værd, ...osv. Vi tog billeder af hinanden med flasken i hånden og talte om den en hel aften. På den måde er der ingen tvivl om, at den var prisen værd. Men det vil den jo ikke være næste gang, hvis jeg skulle finde på at købe den igen, så det kommer ikke til at ske. 

Anden store oplevelse. Un Mare di Birra 2012. Cruise fra Rom til Barcelona og retur - med et hav af øl. Vi var afsted fire fra Ulkløbben og det er en perfekt måde at være sammen på. Ca. 100 forskellige øl og masser af sjove oplevelser. 

Tredie store oplevelse: Mikkeller & Mielcke og Hurtigkarl. Øl, der var lavet til maden. Fantastisk mad. Øl tilsat fisk og mange andre sjove ingredienser. I sig selv var øllet ikke fantastisk, men til den superlækre mad, matchede den perfekt. 

Fjerde store oplevelse. Framboos. Sikke en øl. Kunne næsten leve op til hypen. En kæmpe oplevelse, at kunne invitere Ulkløbben til smagning af en af de mest eftertragtede øl. Duften, der væltede op af flasken, allerede da den blev åbnet. Wauw. Skal jeg vælge den største oplevelse? OK, så er det Un Mare di Birra. 

Hvor køber du dine øl? 
Mange forskellige steder. Når jeg er ude at handle, så tjekker jeg da altid hylderne i supermarkedet. Er der noget nyt? Det gode køber jeg ofte i Fish & Beer, som er min lokale ølpusher. Ølbutikken bliver det også en gang imellem. Begge steder har et fantastisk udvalg. 

Hvad er det øl kan siden det er så godt? 
Det bringer os sammen. Vi deler det, vi taler om det, vi opsøger det nye. Jeg kunne også sige noget om øl kontra vin eller øl og mad matchning, men det meste af det øl, jeg drikker, det er i selskab med andre og oftest ikke til maden. Så er øl (i hvert fald ordentligt øl) en ung bølge. Den er vi med på lige nu. Der eksperimenteres en masse. Noget af det er fantastisk. Hvad med sort sur øl? Det virker. Hvad med tequilla fadlagring? Tjah, det virker af og til. Hvad med samarbejdsbryg? Sammenligner jeg alligevel med vin, så er vinen meget mere konservativ. OK der er sket en konstant kvalitetsforbedring over en bred kam inden for vin, men stadig en langsom udvikling af et gammelt produkt. Og så kan man brygge øl i Danmark. Der er mange dygtige bryggere og der sker hele tiden nyt. Nogen vil måske påstå, at man også kan brygge vin i Danmark, men det er vist stadig i så små mængder og til så høje priser, at det ikke lige er til at få fat i. For mig betyder historien bag øllet en hel del og det er lettere at fortælle en lokal dansk historie. Derfor smager øllet fra Amager Bryghus mig bedre - fordi det er brygget lige i nærheden. Og sådan vil jeg tro, at der flere der har det?