fredag den 9. august 2013

Ølindkøb: Skagen Bryghus

Når klokken nærmer sig frokosttid i Skagen, og man allerede dagen før har siddet stuvet sammen med alle de andre turisttosser og indtaget det obligatoriske fiskemåltid på havnen, så risikerer man at få tanken, at det lokale bryghus måske var et besøg værd. Det er det ikke.

Det er helt åndsvagt som Skagen Bryghus fylder i butikkerne på toppen af Danmark. Deres øl er overalt. Til gengæld var området til min store irritation, noget nær blottet for andre bud på spændende øl. Man kan så spørge sig selv: hvorfor betale ekstra for øllet for at sidde og drikke det i orkanens øje, når du ikke engang gider give 28,- for en flaske henne i den lokale Rema 1000? Jeg aner det ikke!

Lad os tage pointene på pluskontoen først. Under en høj sommersol var det ganske hyggeligt, at sidde foran bryggeriet med de andre turister og nyde vejret. Indenfor på selve bryggeriet er der højt til loftet og frit udsyn til bryganlægget, der har taget turen fra røgøllenes højborg i Bamberg. Duften af bryggeri hang i luften, personalet var opmærksomme og det par vi endte med at måtte dele bord med var venligheden selv.

Vi valgte at bestille en bryggerburger, og som sidevogn til den tog jeg en ølsampler med 5x10cl øl. En hurtig genvej til at få smagt noget forskelligt øl. Sampleren indeholdt rugøl, classic, mørk lager, Dobbelt Bock og Porter. Deres Dobbelt Bock var hæderlig, resten var enten sødt eller vandet. Jeg har haft fornøjelsen af Skagen Bryghus før, hvor jeg også var svært uimponeret. Jeg kræver ikke nødvendigvis nybrud og guddommelige oplevelser, hver gang jeg sætter et glas til munden, men øllet fra Skagen Bryghus er så uinspireret, at det er sikkert bud på en guldmedalje, hvis manglende inspiration nogensinde kommer på de Olympiske Leges program som prøvesport. 
På sin vis passede øllet meget godt til burgeren. Bøffen vil jeg gerne give point for, det var så også det eneste på bordet, der havde antydningen af noget anstændigt over sig. Alt det udenom, der gjorde bøffen til en burger var så sjælforladt som havde det været udsat for voodooritual. Salaten var blegere end Råbjerg Mile på en skyfri dag, og bollen kunne med fordel have været udskiftet med en halvtør krydderbolle, hvis man havde ønsket at give burgeren lidt mere bid.

Rent regnskabsmæssigt bliver man trods alt ikke bollet i røven på Skagen Bryghus. 110,- for en kedelig cafeburger er ikke uhørt, og 60,- for en halv liter øl er vel det samme som man giver for en Tuborg ude omkring på spisestederne. De 95,- som halvliterprisen blev når man købte en sampler var dog et mindre vanvid.

Skagen Bryghus er, hvad enten man er ude efter en øloplevelse eller et kulinarisk eventyr, spild af tid. Mere er der desværre ikke at sige om det.