onsdag den 4. september 2013

Interview: Kristian Strunge, Stronzo Brewing Co.

Stronzo flyttede for nylig ind i egne lokaler på det nedlagte Borup Mejeri i Gørløse. En god grund til at gribe fat i bryggeriet med de mange sorte øl og høre hvorfor kontraktbrygningen nu bliver erstattet med rollen som herre i eget hus. Jeg ringede til Kristian Strunge, der både er brygger og også ejer en lille halvpart i bryggeriet, for at høre nærmere. 

Kristian kører bil, da han tager telefonen, og beder om at få lov, at ringe tilbage. Mindre end et minut senere ringer telefonen, og på blinklyset, der tikker løs i baggrunden samtalen igennem, kan man høre at han har fået manøvreret sin bil ind til siden af vejen. Kristian fortæller, at lige siden han og Jannik Halberg Homann, begyndte at brygge øl i Kristians fjerdesalslejlighed på Amager, har det været en drøm at få sit eget bryggeri. 

Den drøm var ved at falde på plads for dem i 2011, hvor det var planen at åbne en brewpub i Kødbyen. Et gammelt ammoniakanlæg fra Kødbyens fortid, blev desværre bedømt til at være potentielt farligt og Københavns Kommune valgte at inddrage alle byggetilladelser i området. Det fik projektet til at trække ud, og i august 2012 valgte Stronzo helt at skrinlægge planerne i Kødbyen. Herefter begyndte de at lede efter andre lokaler. Flere gode bud dukkede op og flere gange var de tæt på at sætte en underskrift, men det var først da en fragtmand gjorde Kristian opmærksom på et nedlagt mejeri i Gørløse, at der var gevinst. Borup Mejeri havde været nedlagt siden 2009, men fremstår ifølge Kristian i fin stand. Stronzo har her fået 2.000 m2 at boltre sig på, hvoraf de 800 kan køles og som en bonus stod der stadig mejeritanke i lokalerne, der kan bruges som lagertanke til øllet. 
 
Gørløse ligger 35 minutter fra København. Kristian er svært begejstret for at bryggeriet er rykket på landet, men der er ingen planer om, at slå det op som et lokalt bryggeri. Da Stronzo blev startet op kom der udmeldinger om, at bryggeriet skulle blive et af de ti største i Danmark. Den plan er skrottet nu, sammen med den serie øl Stronzo producerede til salg i supermarkederne. Øllene solgte ellers ganske ok, men Kristian erkender at hjertet ikke var med i det. Logistikken var et helvede og det var ”ikke det man drømmer om som håndbrygger”. Så emnet blev rundet i Stonzos bestyrelse, og man blev enige om, at fravælge at producere til supermarkederne. Med Kristians ord ”den bedste beslutning vi nogensinde har taget”. Stronzo har nu vendt opmærksomheden helt og aldeles mod de skæve og ekstreme øl, der bliver produceret på bryggeriet. 

Før flytningen til Gørløse, var Stronzo et kontraktbryggeri. Senest havde Stronzo lejet sig ind i Bie’s Bryglab i Farum, hvor man aften og weekend, har benyttet sig af den ledige kapacitet. Kontraktbrygning er med Kristians ord fint nok. 

”Det er ikke en kamp, men man skal kæmpe hårdt for at implementere sine egne processer og tilgangen til de forskellige processer er forskellige fra bryggeri til bryggeri. Det er ikke fordi det bliver nemmere at være brygger bare fordi man har sit eget bryggeri, tværtimod, men det er langt sjovere 100% at kunne styre processerne selv”. 
I Stronzos nye lokaler er der også plads til at tage kontraktbryggere ind. Rygtet vil vide, at der er fem bryggerier, der skal benytte faciliteterne, men foreløbig er det kun Nordic Brewing Co., der er blevet offentliggjort. Jeg spørger Kristian, om det er planen langsomt at fase kontraktbryggerne ud, i takt med at Stronzo forhåbentlig skal bruge mere og mere af kapaciteten selv, men det afviser han blankt. 

”Så hellere udvide kapaciteten”. 

Det handler nemlig ikke kun om økonomi. Selvom kontraktbryggere udefra er en god hjælp til at få tingene til at hænge sammen økonomisk, så fremhæver Kristian samarbejdsånden, sammenholdet og ikke mindst den inspiration og det man kan lære af hinanden, som noget helt essentielt. Han bruger som eksempel, en ølfestival i Barcelona afholdt tidligere på året, der udover at sikre ham en masse nye spanske venner og udvide hans horisont, også har gjort, at der er spanske gæstebryggere på vej til Stronzo. ”Det handler ikke om at isolere sig ude på en mark, det handler om at få nogle input fra andre. Det giver noget!”, siger Kristian med en kraft, der ikke efterlader nogen tvivl om, at han mener hvad han siger. 

Stronzo fejrer deres nye lokaler med åbent hus den 21. september, hvor der udover gratis øl og helstegt pattegris, vil blive startet op for Stronzos surølsprojekt. Folk opfordres til at tage deres foretrukne surøl med og dele flittigt ud af dem og hælde noget af dem, i nogle, til formålet opstillede træfade. Indholdet af træfadene kommer senere til at danne basis for bryggeriets egen sure husgær. 

Stovt håber stadig på, at der en dag dukker en fynsk forhandler af Stronzos øl op. Bryggeriets nyvalgte fokus på de mere markante sider af øllets verden, gør ikke min nysgerrighed mindre. Indtil det sker, må jeg nøjes med de små portioner, det er muligt at smugle over grænsen fra Jylland og Sjælland. 

Følg Stronzo på Facebook.