mandag den 14. oktober 2013

Navn: Liquorice Stout
Type: Lakridsstout
Bryggeri: Svaneke Bryghus
Alkohol: 6%
Etikettekst: Håndværk, tradition, nytænkning og kvalitet. Lakrids by Johan Bülow og Svaneke Bryghus hånd i hånd. Men smag selv. Smid den op i et champagneglas og lad skummet gøre den endnu smukkere. Skum stærkt, stolt og vedholdende. Nyd den alene. Eller sammen med andre. Nyd den alene eller sammen med mad, der ikke er bange for at blive sagt imod.
Beskrivelse:  Jeg købte Liquorice Stout, da sort lakridsøl begyndte at vælte ud fra de danske bryggerier, og truede med at blive det nye store. Siden har den så fristet en stille tilværelse i et skab, men nu er tiden så kommet til, at få smagt om den gør sig bedre end konkurrenterne. Ørbæk Black burde i hvert fald ikke udgøre den store konkurrence, Midtfyns Bryghus bud på genren fik jeg aldrig smagt og Det Lille Bryghus Lakridsporter er jeg blevet overvældet af et par gange, uden at få sat ord på det. Først og fremmest håber jeg at Liquorice Stout er bedre end etiketteksten, der er et helvede i stop and go tekst, eller muligvis bare verdens værste haikudigt.

Øllet er mørkebrunt, skummet hvidt og en masse gærrester sikrer et visuelt liv i glasset, og minder mig om, at jeg for pokker skal have lært at lagre mine ufiltrerede øl oprejst. Duft er der ikke meget af. Lidt lakrids, lidt røg, lidt humle, alt sammen i antydning, uden at nogen af delene tager føringen. "Diskret aroma" ville nok være ordvalget, hvis jeg forsøgte at sælge noget.

Selve øllet er en positiv overraskelse, nok mest i kraft af min frygt/forventning om en øl, der ville minde om Black fra Ørbæk bryggeri. Liquorice Stout er heldigvis langt mindre vandet, har mere smag og virker en del mere helstøbt. Der er indledningsvist rigeligt kulsyre, men den dør hurtigt ud og den smule, der bliver tilbage, giver tilpas med liv til en øl, der næppe tåler at gå helt flad. Smagen er mild og helstøbt, med tilpas med lakrids i ganen. Alligevel kan jeg ikke helt hidse mig op over Liquorice Stout. Der mangler noget pondus, noget særpræg og en smule personlighed havde heller ikke gjort noget. I forhold til forlægget en fin øl, i forhold til Black fra Ørbæk Bryghus en fremragende øl, i forhold til Det Lille Bryggeris Lakridsporter en bleg kopi, men alt i alt en godkendt øl, jeg dog næppe kommer til at købe igen.
Indkøbt: H.J. Hansen (50cl, ca. 45,-)
Karakter: 7