mandag den 28. oktober 2013

Anmeldelse: Brygd, Omnipollo

Navn: Brygd
Type: Imperial Stout
Bryggeri: Omnipollo
Alkohol: 10%
Etiketten til Brygd fra Omnipollo
Etikettekst: Etiketten rummer opskriften på øllen, men Omnipollos hjemmeside byder på følgende beskrivelse: Omnipollo Brygd – brewed with molasses and aged on vanilla beans. Released on the same day as our book on homebrewing. Recipe printed on the bottle.
Beskrivelse:  Det er primært etiketterne, der har fået mig til at bide mærke i øllene fra svenske Omnipollo. De er superlækkert designede, og til tider printet direkte på flaskerne.

I dette tilfælde er etiketten holdt i simpel sort/hvid, hvor opskriften til 10liter af det der er i flasken er gengivet. Det er ikke helt tilfældigt, for Brygd er udgivet i forbindelse med udgivelsen af bogen "Brygg Öl" som to af folkene fra Omnipollo står bag. Det minder mig på sin vis om coveret til Mikael Simpsons B-side opsamling, der var en håndskreven afskrift af den mail han sendte til grafikeren, der lavede hans covers. Simpelt, oplagt og alligevel ikke set så tit.

Selve Brygd har jeg glædet mig til alene på grund af etiketten. Den glæde gik lidt af den, da jeg så at øllet var lagret med vaniljestænger. Vanilje i øl er no go i min verden, men fra flasken er det kun en mild røgduft, der står op, så jeg krydser mine fedtede fingre for, at der er andre ingredienser i Brygd, der kan overdøve vaniljen.

Det kan de. Ikke helt, men nok til at den smule vanilje man fornemmer (bilder jeg mig ind) er en blød baggrund i forhold til det noget mere markante røgpræg Brygd har. Brygd er ikke tilnærmelsesvis bitter, men den er heller ikke sød, som jeg havde frygtet. Det er en fyldig øl, der vil folk det godt. Den er de sorte øls svar på en fed gammel kat, der har lagt sig mageligt til rette i dit skød. Blød, doven, ugidelig, men hyggeligt og godt selskab, der viser kløer, hvis du tirrer den.

Jeg kan godt lide Brygd. At kaste sig ud i at brygge en øl så fed og røget som denne, og så oven i købet slippe godt fra det, er lidt af en bedrift. Jeg købte for nylig Brewmance, deres samarbejdsbryg med To Øl. Mine forventninger til denne steg en smule i dag. Anbefales
Indkøbt: H.J. Hansen (33cl, ca. 50,-)
Karakter: 10