mandag den 17. februar 2014

Anmeldelse: Frederik III, Frederiksodde Håndbryggerlaug

Navn: Frederik III
Type: Imperial Stout
Alkohol: 10,1% 
Beskrivelse:
Frederik III hører til blandt finalisterne i kampen om at blive årets ølnyhed 2013, og er en god grund til kort at berøre de mekanismer, der ligger bag udvælgelsen af årets ølnyhed. For handler det om andet end at være god til at få sit netværk af ølentusiaster til at støtte op om ens produkt, når et så lokalt produkt som øllene fra Frederiksodde Håndbryggerlaug er, med et minimum af forhandlere, lavet i forholdsvis begrænsede mængder (her gætter jeg), der blev lanceret i efteråret kan komme ind blandt finalisterne? Jeg tror det ikke! Alt dette er skrevet uden at kapslen på Frederik III er blevet rykket det mindste fra sin plads, så det handler endnu ikke om smagsoplevelsen. Selvfølgelig kan det tænkes, at et af de helt små bryggerier laver et bud på årets bedste øl, og det håber jeg naturligvis, nu hvor jeg er på nippet til at åbne for flasken, men jeg tror det handler om noget andet. Måske tiden er inde til at genoverveje, hvordan man finder frem til de nominerede til årets øl?

Med det af vejen, så er der ikke andet for end at få hevet kapslen af flasken og lade Frederik III indtage det fremsatte ølglas, der mere end en beholder til drikkevarer ligner en glasskulptur af en tulipan, der er stukket af fra firserne.

Frederik III er en fed øl med masser af fylde i munden, et lækkert cremet skum og en god portion røg i næsen. I forhold til ovenstående svada, jamen så er det faktisk en god øl! Det er helt klart også en deleøl, da den ganske enkelt er for tyk til at holde sig på god fod med indtageren hele vejen til slut. Smagen rummer røg og kaffe, der falder fint sammen med øllets bløde væsen. Der hviler en vis vinøsitet over øllen, der dog bliver spændt til bristepunktet af de kraftige smagsindtryk. Frederik III er absolut en fin øl, der nok ikke var tikket ind på min årsliste, men som alligevel lander på en af de bedre karakterer. 
Indkøbt: YNWA, Kolding (50cl)
Karakter: 9