torsdag den 22. maj 2014

Nøgne Ø - 100% Peated

Der er et stykke vej fra det visuelle indtryk, det ganske ordinært udseende gyldne øl, der kommer ud af flasken afgiver, og så den advarende skrift på tværs af etiketten, der med skrigorange bogstaver råber ”almost undrinkable” til dem, der gider lytte. Jeg var så fascineret af tanken om en øl lavet udelukkende på røgmalt, at jeg ikke så advarslen, før jeg pakkede flasken ud derhjemme. Det havde dog næppe stoppet mig fra at købe den, men jeg lod alligevel flasken dele af tre mand, for ikke at få smagsløgene for meget i klemme.

Da flasken blev åbnet blev jeg hurtigt glad for, at jeg ikke havde udset mig dette stykke norske import som et enmandsprojekt. Intensiteten af røgduften var ganske enkelt vanvittig! Det skulle dog vise sig, at den smagsoplevelse, der gemte sig under røgsløret var et stykke fra undrinkable. I stedet skulle 100% Peated vise sig at være en umiddelbart tilforladelig øl med en masse sødme i smagen, hvor såvel smag som duft hurtigt udviklede indtryk af gæret halm, hvilket sendte hukommelsen på himmelflugt tilbage til barndommens gårdsbesøg, og de duftindtryk der var, hvis tiden efter høsten var fugtig.

100% Peated er næsten for sød. Jeg kørte træt i den på samme måde som jeg hurtigt ville køre træt i en sød belgisk øl, og således gav idéen om at være tre mand om den bette 25cl flaske alligevel god mening. Ikke fordi øllet var almost udrikkeligt, men fordi sødt øl kun kan indtages i små, små doser.