torsdag den 3. juli 2014

Interview: Andrés Furukawa/Macken Bryggeri

Sverige er på vej til at få sig et nyt bryggeri. Det lidt skæve ved det, er at øllet i første omgang brygges i Danmark, nærmere bestemt på Munkebo Mikrobryg. Et billede af to bryggere med ryggen vendt væk fra kameraet fangede min interesse. Eneste like var givet af et nyt svensk bryggeri, og efter at have kørt to og to sammen i det mentale regneark, kunne jeg regne ud, hvem det var, der var begyndt at kontraktbrygge hos Munkebo Mikrobryg. Bryggeriet hedder Macken, og manden bag hedder Andrés Furukawa. Stovt tog en snak med ham. 

Andrés lægger en ny dimension til begrebet nomadebrygger. Han er født og opvokset i Mexico, flyttede siden til Tyskland, hvor han uddannede sig som brygger i Berlin, herefter gik turen til Edinburgh, hvor han tog en Ph.d. i brygning på International Centre for Brewing and Distilling. Undervejs har han arbejdet på bryggerier som Warsteiner, og været brygmester for Lemke Brauerei og Brauhaus Mitte. 

Nu bor han så i Stockholm, hvor det også er planen, at Macken skal have egne faciliteter. Flere af delene til bryggeriet er købt, både bryganlæg og tappemaskine står klar, men det har knebet med at finde den rette lokalitet til bryggeriet, derfor har Andrés i første omgang valgt at få kontraktbrygget. Macken vil i starten have fokus rettet mod ølmarkedet i Stockholm, adspurgt om vi kommer til at se bryggeriets øl i Danmark svarer Andrés, at det kunne være fantastisk, men at alt afhænger af hvordan øllet bliver modtaget og hvordan efterspørgslen bliver. 
Historien om hvordan Andrés endte i Stockholm er en af den slags, der ville gøre sig godt i ugebladene, hvis de nogensinde begyndte, at skrive om mennesker, man gad læse om. 

”Min forbindelse til Sverige stammer fra mine teenageår i de tidlige 90’ere. Jeg var stor fan af svensk dødsmetal, og byttede bånd og var penneven med flere svenske death metal bands, hvoraf flere i dag hører til blandt de klassiske navne i genren. I 2008 kompilerede jeg så en opsamlingsplade, der omfattede adskillige svenske bands. Udgivelsen blev fejret med en todages festival på Kafé 44 i Stockholm i 2009. I forbindelse med det mødte jeg en masse spændende og inspirerende mennesker, og flere af dem hører i dag til blandt mine tætteste venner.”
Andrés interesse i øl tog fart i 1999, mens han læste fødevarekemi på National Autonomous University of Mexico. Hans interesser gik på det tidspunkt mere i retning af hans band end hans studier, og da en strejke lukkede universitetet ned, brød hans frustrationer over ikke at vide, hvad han skulle med sit studie, ud i lys lue. 

”..så en dag inviterede min morfar mig ud på frokost, for at spørge ind til mine fremtidsplaner. Vi drak øl af ølkrus, og efter en tår sagde min morfar ”det ville være fantastisk at vide, hvordan man brygger noget så lækkert”. Det fik brikkerne til at falde på plads for mig. Det var det jeg ville, og det er derfor jeg nu bor i Stockholm for at gennemføre mit drømmeprojekt.” 

Det var en kontakt i Tyskland, der anbefalede Andrés at tage kontakt med Claus Christensen hos Munkebo Mikrobryg. Udover hans formelle kvalifikationer og erfaring, hæfter Andrés sig ved, at Claus er en rar og omgængelig fyr. 

”I adskillige måneder ledte jeg efter det mikrobryggeri i Europa, der passede bedst til mine behov og kunne levere øl i den høje kvalitet jeg sigter efter. Med kvalitet mener jeg et helhedsorienteret syn på kvalitet, og ikke bare øllets smag. Det indebærer produktkontinuitet og en voldsom grad af kontrol. Derfor er jeg glad for, at Claus har en Ph. D., det er de færreste bryggere, der har den grad af formel ekspertise. Det var et af nøglepunkterne for mig, at han er ekspert i gærformering og brygningsrelateret mikrobiologi. Det burde være overflødigt at sige, men jeg føler mig virkelig heldig, at jeg stødte ind i Claus.” 
Navnet Macken er gammelt svensk slang for benzinstationer. Firmaet Mack konstruerede deres første benzinpumpe i 1913, og her hundrede år senere er navnet altså blevet taget op igen. Et hurtigt kig på Mackens logo afslører også, at brændstoftemaet føres helt igennem. 

”Som alle benzinstationer vil vi gerne levere brændstof, bare i form af øl, til at fylde tanken (maven) og hjertet op med. Vores slogan er ”Feel’er up”, hvor vi spiller på udtrykket ”Fill’er up.”
Macken sender indledningsvist tre øl på markedet, Alraune (Belgisk Dubbel), Mistress of Tabboo (Scotch Ale) og Twin IPA (American/Double IPA). Valget af de tre stilarter er ikke grebet ud af det blå. 

”Det er tre markante valg, baseret på hver af de tre hjørnesten når det kommer til smagsgivere i øl, nemlig gær, malt og humle. Vi vil gerne prøve at ramme en smagspalet, hvor vi kan tilfredsstille den enkelte forbrugers individuelle smagspræferencer. Så hvis du er til bitre og humlede øl skal du dykke ned i en Twin IPA, men hvis du mere er til maltede og frugtagtige komplekse smagsoplevelser, så foreslår jeg, at du griber fat i en Mistress of Taboo eller Alraune.” 

I skrivende stund er de tre øl lige blevet flasket og etiketteret, hvornår de bliver tilgængelige i Stockholmsområdet er endnu uvist. Stovt ønsker Macken og Andrés al mulig god vind med projektet. 

Følg Macken Brygeri på Facebook.