onsdag den 12. november 2014

Anmeldelse: Herslev Bryghus, Mark Hø Øl

Et af de første eksempler på, at tankegangen bag Ny Nordisk Øl kan sende varer på hylderne, er Mark Hø Øl fra Herslev Bryghus, brygget på malt, hø og gær, og dermed et humlefrit bud på en øl. Derfor ved jeg heller ikke helt, hvor mine forventninger skal placeres. Om de overhovedet bør være til stede. Eller om Mark Hø Øl bare skal tages som en oplevelse, og ses som en art forløber for Ny Nordisk Øl, og mere end et færdigt produkt er et bud på, hvor man kan ende henne, hvis man følger tankegangen bag Ny Nordisk Øl.
 
Mark Hø Øl kan godt stå selv, og serveres som et færdigt produkt. Det tvivlede jeg nu heller ikke det store på. Skummet er hurtigt væk, men øllet bevarer inde bag sit cloudy udseende en prikkende friskhed i lang tid. Mark Hø Øl er frisk og syrlig med en smule sødme, og smager langt hen af vejen i retning i retning af æblejuice med kulsyre. Duften går i retning af spirende råd og gæring, som en halmballe, der ikke er blevet taget ind for vinteren. Ikke egentligt godt, men med en behaglig og beroligende fornemmelse, af at naturen går sin gang. Øllet har et særpræg, det vil sige, det er måske mere særpræget, at det her skal forestille at være øl. Uden at have dyrket alle ølverdenens randområder, så har jeg været rundt om en del, men Mark Hø Øl rammer ned et sted, der endnu ikke er blevet kortlagt på min rejse rundt i øllandskabet.
 
Jeg har svært ved, at formulere en fyldestgørende holdning til øllet i glasset foran mig. Det er absolut drikkeligt, oplagt at servere på en sommerdag, utvivlsomt fint til flere typer mad og en kandidat til, hvad man skal servere, når man har sagt ”..du bliver altså lige nødt til at smage den her” til hende den koldskuldrede man fra tid til anden støder på, der ikke kan lide øl. Jeg er fristet af at kalde Mark Hø Øl for spændende, men det ville også antyde et uindfriet potentiale, og jeg tror måske, at Mark Hø Øl er som den skal være. Jeg kan ikke blive enig med mig selv om Mark Hø Øl er en øl for mig, men det er en øl og en stilart, jeg kommer til at vende tilbage til, for der er noget at komme efter.