onsdag den 26. november 2014

Anmeldelse: To sorte fra Wild

Første gang jeg bestilte øl hos Ales by Mail var ”Put it in your pipe” fra Wild langt oppe på ønskelisten, men andre må have gjort sig samme tanker, for da det blev tid til bestilling var der nul og niks tilbage af dem på lageret. Den forblev dog på ønskesedlen, og da det for nogle uger siden igen blev tid til at bestille øl fra den anden side Nordsøen, der var ”Put it in your pipe” atter indtrådt i rollen som lagervare.

”Put it in your pipe” er rent formelt en røget Stout på lige over en håndfuld procenter, hvis smag er stylet således, at den skulle bringe tankerne hen på Lapsang Souchong te. Jeg er, da jeg er en mand ved mine fulde fem, ikke tedrikker, men noget i beskrivelsen ramte mig altså. Aromaen skuffede heller ikke, ”Put it in your pipe” duftede røget som jeg ikke kan mindes at have duftet røg fra et glas før, hvilket gav forventningerne endnu et hak op, hvilket så igen betød, at der var det længere at falde til jorden, da først glasset blev sat til læberne.

Først og fremmest gjorde skummængden i glasset det nærmest umuligt at få et reelt indtryk ud af de første sip af øllet. Med skummet af vejen, dukkede noget sødt maltvand op, der nærmest føltes som at drikke urt, for så at slå over i en intens omgang røg, der dog hurtigt døde ud. En skuffelse.

Der var heldigvis endnu en sort øl fra Wild på programmet, og hvis ”Put it in your pipe” var en skuffelse, så var Wildebeest et klarsyn, et lyn fra en klar himmel og en åbenbaring smidt ned i én og samme flaske. Kontrasten mellem de to øl er voldsom, både i kvalitet og i udtryk. Wildebeest er en Imperial Espresso Chocolate Vanilla Stout,på 11%, der nærmest overeksponerede mine smagsløg af indtryk.

Bæstet rummer fedme i uhørt grad, masser af vanilje, stygt meget faktisk. Hvis der er chokolade, så er det den fineste, sarte lyse chokoladesauce, der kan smages og hele herligheden afrundes af en let mokkaeftersmag. Det er ganske enkelt fæ-no-me-nalt. Det her må være øllets svar på vorherres egen opskrift på brownies. Fan-fucking-tastic!