torsdag den 26. februar 2015

En dejlig dag på landet: Ugly Duck/De Molen samarbejdsbryg

Torsdag og fredag den 5. og 6. februar gæstede Menno Olivier fra De Molen Brouwerij Indslev Bryggeri, for sammen med stedets bryggere at brygge en sort øl på 12,5%, der senere vil blive sendt på markedet med Ugly Duck som afsender.
Da jeg fredag formiddag trådte ind på bryggeriet var det andet af tre bryg undervejs. Planen var at lave tre 1.200 liters bryg og samle dem i en af bryggeriets 4.000 liters gæringstanke. En udmærket plan, der dog skulle vise sig ikke at være helt problemfri. Indslev Bryggeris bryganlæg er slet ikke bygget til de mængder af malt, der skal bruges for at kunne kreere en sort øl af den planlagte styrke. Derfor var det torsdag kun lykkedes af overføre halvdelen af det planlagte, og netop som jeg trådte ind var der opstået et problem med et sæt sensorer, der låste systemet, og senere skulle overførslen af øllet igen vise sig at drille.
Alt blev dog taget med ophøjet ro, og selvom processen midlertidigt stod ufrivilligt stille, tog de to bryggere Stefan og Torben, Ugly Ducks brand manager Martin, Indslevs ejer Anders og dagens gæstestjerne Menno sig fint tid til at hilse og give hånd. Et par løsnede bolte og lidt lirken frem og tilbage senere var brygget atter undervejs. Cirka samtidigt trådte bryggeriets pr-mand Mads, der havde inviteret mig, og Martin fra Rigeligtsmør.dk, der skulle tage sig af vores forplejning ind af døren. Og således blev dagens cast fuldbragt.
 
En brygdag er en lang dag, og en dobbelt brygdag endnu længere, derfor var Martins tilstedeværelse en gave ovenfra. Ølbraisserede spoleben med mos til frokost, pflammkuchen som eftermiddagssnack og hotdogs, hvor alt undtagen pølserne var lavet fra bunden. Det er ikke meget anderledes, end da jeg som knægt gæstede min mormor og morfar. Man spiser ganske enkelt godt og solidt ude på landet!
Før frokosten var der tid til en rundvisning på bryggeriet. Siden jeg sidst gæstede bryggeriet er der kommet et nyt tappeanlæg til, og antallet af 4.000 liters gæringstanke var vokset med en håndfuld. Ellers lignede det efterhånden gamle bryggeri sig selv.
 
Efter frokost hentede Mads et par håndfulde De Molen øl ind fra det udvalg af øl Menno havde sat til afkøling ude i den kølige februarluft. Alt øl på bordet var fadlagret, enkelte var fra hans eget private stash og at høre Menno tale om fadlagring var en mindre åbenbaring af de store. Folk, der besidder den rette viden og evne til at formidle, kan uanset emnet næsten altid fange tilhørerens opmærksomhed. At sidde med en mand, der både besidder viden og evnen til at formidle den, når det oven i købet er et emne man selv interesserer sig for, var ganske enkelt fantastisk. De mængder af tønder De Molen køber, hvilke tanker der ligger bag når man kombinerer øl og tønder, hvor svært det er blevet at få fat i tønder, opbygningen af De Molens bryganlæg osv. osv. Good stuff hele vejen igennem.
Dagens andet bryg gik i gang, og dagens anden rundvisning gjorde det samme. Denne gang til loftslokalerne, der også fungerede som en del af bryggeriet i en tidligere inkarnation af Indslev Bryggeri. Efterfølgende, mens Martin gjorde pflammkuchen klar, kom der flere De Molen øl på bordet. Denne gang blandt andet Barley Wine og IPA’er.
I løbet af dagen fik jeg spurgt Martin Jensen, brygger og Brand Manager for Ugly Duck, hvorfor man vælger, at lave et samarbejdsbryg med Menno fra De Molen. Svaret var det samme tveæggede svar, som jeg har fået på Amager Bryghus, når jeg har stillet det samme spørgsmål i forbindelse med deres samarbejdsbryg. Hver brygger brygger på sin måde, og man kan lære meget af hinanden ved at brygge sammen. Samtidigt er der ingen tvivl om, at det vækker gehør når man brygger sammen. De Molen bliver med et mere synlige på det danske marked, og Ugly Duck bliver langt mere synlige ude i Europa. Netop eksportmarkederne er vigtige for Ugly Duck, så derfor ligger der mere bag det at lave en øl sammen end et par hyggelige brygdage.
 
Jeg fik også spurgt om man snart kan forvente nyt fra Ugly Duck, altså ud over dagens bryg. Martin fortalte, at han og Torben har en drøm om at få brygget en Farmhouse Ale, men at bryggeriet mangler kapacitet. Alt der produceres bliver afsat, så pt er der maxet ud i produktionskalenderen.
Dagen igennem var der fri adgang til et køleskab med øl fra både Ugly Duck og Indslev, men med udsigt til en lang dag, blev det ikke til mere end et par af de personlige favoritter Helmuth og Miami Vice, der begge hører til i den milde ende. De fleste af dem drukket til et festmåltid bestående af hjemmegjorte hotdogs, der lukkede dagen på Indslev ned for de fleste af os. Torben tilbød at lukke produktion ned, og mens Anders valgte at trille hjem til familien, så satte resten af de tilstedeværende os ind i Mennos sorte Audi, og trillede ind til Odense. Da vi en time senere trådte ind på Carlsens Kvarter, stod det hurtigt klart, at hvad end udgifter Ugly Duck/Indslev har haft i forbindelse med mit besøg, så har det ikke været forgæves. Trods en hel dag omgivet af Ugly Duck øl endte jeg alligevel med at bestille en Miami Vice.