tirsdag den 31. marts 2015

Sort nyt: Svenske samarbejdsbryg på vej fra Amager Bryghus

Amager Bryghus har brugt en del af starten på 2015 på at lave samarbejdsbryg med de fire svenske bryggerier Dugges Ale & Porterbryggeri, Oppigårds Bryggeri, Beerbliotek og Malmö Brewing Co. Samarbejdsbryggene skal ses som en hyldest til Amager Bryghus mange venner og følgere i Sverige, der også tikker ind på førstepladsen, når det gælder største eksportmarked. De fire øl får premiere til CBC, releases fra bryggeriet 9.maj og kan også smages til Ølfestivalen. Amager Bryghus kommer igen i år til at lave samarbejdsbryg i forbindelse med CBC, men navnene på bryggerierne er endnu ikke offentliggjort.
Etikettekst: I disse år oplever Sverige en regulær ølrevolution af mindst lige så overvældende karakter som den, der skyllede ind over Danmark for 10-15 år siden. Nye, spændende bryggerier skyder op hver eneste måned. Men allerede i 2005 kom Dugges Ale & Porterbryggeri til verden lidt uden for Göteborg og tilbød på ægte pionervis svenske ølelskere et alternativ til "en stor stark", den svenske variant af en fadbamse. Her 10 år senere er Dugges et af de mest veletablerede svenske mikrobryggerier, kendt for konstant høj kvalitet og evig innovation. Og det blev således også Dugges, der lokkede os til igen at brygge en øl med frugt, noget som er sket uhyre få gange i Amager Bryghus’ historie. Vi håber I må tage godt imod vores samarbejdsøl "Aronia My Love" en dansk/ svensk kærlighedserklæring til god aromahumle og syrlige, frodige, røde bær.
Etikettekst: Første inkarnation af denne øl blev brygget på den sprødest tænkelige vinterdag i januar, hvor solen stod højt på en skyfri himmel, og sneen lå hvid og tæt og dækkede det bundfrosne landskab. Stedet var Oppigårds Bryggeri i den lille landsby Ingvallsbenning i Dalarna i Midtsverige, hvortil Amager Bryghus havde henlagt sin noget forsinkede julefrokost. Muligvis var det også julefrokosthumør, der prægede den 5 mand høje delegation her fra det ydre Tårnby, da vi ankom, men fokus blev hurtigt rettet mod øllet. Akkurat som Amager Bryghus har Oppigårds en forkærlighed for gode og friske amerikanske aromahumler, hvorfor det næppe kan overraske nogen, at denne samarbejdsøl næsten naturnødvendigt måtte ende med at blive en såkaldt West Coast IPA. Tak for invitationen Oppigårds og for at bygge bro mellem svensk og dansk bryghåndværk. Og vi vil gerne benytte lejligheden til endnu engang at sige undskyld. For alt.
Etikettekst: Tag en australier, en newzealænder og en sydafrikaner - i sandhed en mystisk ok - og sæt dem til at starte et bryggeri sammen…..i Göteborg, Sverige. Det lyder som opskriften på en regulær katastrofe - grænsende til en decideret nedsmeltning. Men sandheden skulle vise sig anderledes. Muligvis skyldtes det, at de teamede op med lidt lokal Västra Götaland snusfornuft, men i hvert fald har Beerbliotek vist sig som et af de senere års mest succesrige nye svenske bryggerier. En succes som ikke er funderet på hype eller varm luft, men ganske enkelt på kvaliteten af øllet. For Amager Bryghus var det en ære, at disse gale men glade mennesker havde lyst til at kigge forbi Amager og brygge en øl med os. Valget faldt på noget, der er mindst lige så eksotisk som Beerblioteks baggrund. Lad os blot kalde det en anderledes Double IPA - med masser af passion.
Etikettekst: Hvis man blot færdes langs Gotlands smukke kyster, kan man måske komme i tvivl om, hvorvidt der overhovedet ndes skove på øen. Men jo, tag ikke fejl. Dybe, mørke og forblæste er de - fyrretræsskovene på denne sagnomspundne ø. Og netop et af disse århundreder år gamle sagn beretter om et monster fra skoven, som lokkes frem ved lugten af bålrøg. Om end et særdeles venligt monster. Gennem årene har ikke så få skovcampister fået sig en overraskelse, når de i en sen nattetime har opdaget monsteret med sin marshmallowpind siddende ved gløderne af lejrbålet i et forsøg på at riste den perfekte skumdus. Vi hørte første gang om marshmallowmonsteret fra vore venner på Malmö Brewing Co., hvorfor det faldt naturligt, at vi sammen måtte brygge en hyldestøl til denne venlige svenske skabning. For vi tror på det gode i alle mennesker - og i alle monstre.