torsdag den 9. april 2015

Poesibogen: Peter Vad Godtberg Jensen (Master of Hoppets)

I dag gæstes Stovts Poesibog af Udkantsdanmarks nok største YouTubehelt. Det borgerlige navn er Peter Vad Godtberg Jensen, men i ølkredse er han nok bedre kendt som The Master of Hoppets. Foreløbigt er det blevet til over 1.500 videoanmeldelser på The Master of Hoppets YouTubekanal. Det er pokkers megen billeddokumentation. Men! Det er jysk, det er farligt, og Peters svar er svært læseværdigt, vi stiller om

Hvad er din yndlingsøl? 
Puha et svært første spørgsmål at svare på! Personligt har jeg altid haft rigtigt svært ved at vælge en yndlings ting, om det end er yndlings band, film, ret osv. Så at vælge en yndlings øl er en ret svær opgave, og jeg har smagt mange forskellige øl som alle ville være denne titel værdig. Hvert år plejer jeg at lave en Top 10 over de bedste øl jeg har fået i løbet af året. Disse lister varierer meget, og har sjældent gengangere, da jeg smager så meget forskelligt. Men sidste års nummer et var AleSmith Speedway Stout lageret på Bourbon fade. En fantastisk øl! Men en definitiv yndlings øl har jeg ikke. Hvis vi derimod siger at en yndlings øl er den øl man drikker mest, jamen så må det være Thisteds Limfjords Porter. En fantastisk Baltisk Porter man næsten altid kan finde i mit øl skab/køleskab. Den er ikke bare er et "benchmark" inden for sin stil, men også et fantastisk stykke Dansk håndværk og øl historie. 

Hvad er din yndlingsøltype? 
Endnu et svært spørgsmål! For mig variere det meget, både afhængigt af sæsonerne, men også hvad jeg lige har lyst til. Jeg elsker de fleste øltyper, dog med nogle få undtagelser som fx Brown Ale. Pt. vil jeg nok sige IPA or Imperial IPA da foråret er på vej. Men ellers er jeg også helt vild med fadlageret øl i alle afskygninger, men nok mest de fadlagerede Imperial Stouts. 

Hvor køber du dine øl? 
Jeg plejede mest at handle i Ølkonsortiet da butikken stadigt eksisterede i Aalborg. Jeg arbejde der også selv i det sidste år af butikkens åbningstid, men har været fast kunde siden jeg startede min blog. Efter Ølkonsortiet lukkede, er det så blevet til Vinspecialisten i Aalborg, som også er kendt for hjemmesiden BestOfBeers. Simpelthen fordi de pt. har det bedste øludvalg i byen. En gang i mellem køber jeg dog også øl online på fx Mikkellers Webshop eller Kihoskh, eller bytter mig til øl via "beer trade" sider. 

Hvad er din største øloplevelse? 
Min største øloplevelse er helt klart min "ølferie" i Californien. I 2012 var jeg på udveksling ved University of New Mexico, i Albuquerque, USA, som var en fantastisk oplevelse. Når man er færdig med sit studie, har man en måneds "grace period" hvor man kan rejse rundt i landet inden ens visum udløber. I den måned havde jeg planlagt en rejse op igennem Californien. Jeg havde allerede besøgt Californien da jeg var yngre, men på det tidspunkt var jeg ikke gammel nok til at drikke øl i USA, og turen var mest en klassisk turistorienteret ferie, med ture til Sea World, Hollywood, Golden Gate Bridge etc. Så denne gang blev der næsten 100% fokuseret på øl. Jeg startede i San Diego og besøgte diverse bryggerier som fx AleSmith, Ballast Point, The Bruery, Stone og diverse ølbarer. Derefter gik turen til L.A. området hvor dagene stod på det samme, besøg på bryggerier og barer. Efter L.A. rejste jeg til San Louis Obispo, for at besøge noget familie jeg har i byen. Ved et tilfælde havde Firestone Walker sin første Invitational Beer Festival, som jeg havde mulighed for at deltage i. Festivallen minder meget om noget à la CBC. Derefter sluttede jeg rejsen i San Fransisco, hvor jeg besøgte San Fransisco's ølscene inden jeg rejste tilbage til Danmark. Under hele min rejse havde jeg kontakt til lokale ølbloggere i de forskellige byer, som var venlige nok til at vise mig rundt, og via deres hjælp opdagede jeg steder jeg nok ikke ville have fundet på egen hånd. Og ikke nok med det, viste alle samen sige at være nogle virkelige flinke gutter som jeg har haft kontakt med siden. En fantastisk oplevelse som jeg har dokumenteret på min blog, og jeg helt klart gerne vil opleve igen. 

Hvad er det øl kan siden det er så godt? 
Først og fremmest smager det fantastisk. Der findes så mange forskellige smags nuancer i de forskellige stilarter, at man burde kunne finde en øl til selv de mest ølhadene mennesker. Og ikke nok med at der er så mange forskellige stilarter, så kan de blandes sammen og udvikles på i vanvittige "barrel aged, brett, fruited. smoked" varianter etc. Øl passer derfor også fantastisk som ledsager til mad istedet for vin, og passer også ret godt i maden. En god Chili Con Carne med et skud Limfjords Porter er fantastisk! Men bedst af alt bringer øl folk sammen. I USA fortalte en Amerikaner mig at "Beer people are good people", og det må jeg give ham ret i! Gennem min ølrejse har jeg fået så mange fantastiske venner og bekendtskaber fra hele verden, der deler samme interesse. Det er nok noget at det bedste ved øllet, det "community" det har skabt af folk der elsker det gode øl!