torsdag den 27. august 2015

Interview: Alex Højrup Munch (Stauning Whisky) om produktion af malt på Stauning Whisky

I mine forberedelser til det interview Stovt bragte med Alex Højrup Munch forleden, blev jeg opmærksom på, at Stauning Whisky har sit eget malteri. Da malt som bekendt også er en væsentlig del af ølproduktion, så virkede det oplagt, også at spørge ind til den del af Stauning Whisky. 
Stauning Whisky
Alex fortæller, at da Stauning Whisky var i sin spæde start, var deres viden om whiskyproduktion begrænset. Det var derfor et bevidst valg selv at malte, for bedre at kunne forstå den proces der ligger bag, og således blive klogere på whiskyproduktionen, ved selv at kontrollere alle dele af den, også klargøring af råvarerne. Man gulvmalter hos Stauning Whisky, og for at få våde korn iltet optimalt, har man i samarbejde med en lokal smed udviklet en ”kornvender”, der sørger for at få vendt rundt i det spirende korn. 
Stauning Whisky
Kornet, der bruges på Stauning Whisky, får man fra en lokal landmand. Til at starte med, var der et samarbejde med den lokale foderstof, men da Niels, der bor længere nede af vejen, viste sig at kunne levere rug og byg i en fantastisk kvalitet, endte det med, at han blev valgt som eneleverandør. Alex forklarer, at det ikke er et spørgsmål om en egentlig terroirtankegang, men at når man nu engang bor i Vestjylland, og naboen kan levere den ønskede vare i den ønskede kvalitet, så er det mere oplagt, at hjælpe og støtte hinanden lokalt. 
Stauning Whisky
Man har hos Stauning Whisky valgt kun at producere alkohol som man selv kan malte til. Jeg kan næsten høre Alex ryste på hovedet, da jeg spørger ind til hvilke malttyper de producerer, og begynder at tale om karamelmalt og ristede malte. Der produceres to typer malt. Basismalt og røgmalt, der begge laves i en rug og en bygudgave. Man er på Stauning Whisky ikke afvisende for at samarbejde med forskellige bryggerier (angående malt), men det kræver at der produceres malt nok til at man stadig kan opretholde egen produktion. 
Stauning Whisky
At malte selv har, udover at det giver muligheden for at styre processen, også været en god investering rent storytellingsmæssigt. Stauning Whisky har mange besøgende igennem, og stedets malteri giver mulighed for at fortælle om whiskyproduktion fra råvarer til slutprodukt, hvilket Alex fortæller giver mange rosende ord med på vejen. 
Stauning Whisky
Stauning Whisky har for nylig udvidet med to nye ansatte, og forventer at skulle ansætte flere indenfor en overskuelig fremtid. Samtidigt arbejder man på, indenfor det næste år, at seksdoble produktionen, fra de nuværende 15.000l årligt til 90.000l. En højere produktion betyder flere tønder til bryggerierne, og således er en vestjysk succeshistorie også godt nyt for øldrikkerne.