tirsdag den 13. oktober 2015

Amerikanske ølblade: Introduktion

For et års tid siden begyndte jeg at kigge mig rundt efter, hvad der måtte være af blade derude, der beskæftiger sig med det samme emne som Stovt, nemlig øl. Den jagt endte med at betyde, at jeg i dag med faste mellemrum får leveret tre blade om emnet i min postkasse. Alle tre bliver afsendt fra USA, og alle tre vil de over de næste onsdage få hæftet nogle ord på sig her på siden. 

Øljournalistik er ikke det, der findes mest af herhjemme. Ret beset er der vel kun Ølentusiasten, Fødevarewatch, hvis man vil have den mere forretningsmæssige side af sagen med og så sporadiske artikler i aviser og blade, der sjældent stikker særligt dybt. Derfor kiggede jeg udenlands, da jeg skulle finde noget nyt læsestof. Efter at have læst og forkastet et enkelt eksemplar af det engelske blad Beer, rykkede min jagt til det amerikanske. Første blad, der blev bestilt var All About Beer som jeg længe har været glad for at følge på Facebook. Siden er det også blevet til abonnementer på Draft Magazine og Craft Beer & Brewing. 

Et spørgsmål jeg har fået stillet mere end en gang, er hvad formål det har at læse amerikanske ølblade, når hovedparten artiklerne omhandler bryggerier vi aldrig kommer til at se skyggen af her i Danmark. Det er et ganske fornuftigt spørgsmål, men jeg synes, at der er oceaner af viden at hente ved at læse om de amerikanske bryggerier. Uden at pege fingre eller tale ned til de danske bryggerier, så virker den amerikanske ølbranche lysår foran, både når det gælder professionalisme, innovation, videbegærlighed og stolthed når det kommer til deres egne produkter. Dermed ikke sagt, at det hele er lige godt, men at få et indblik i de tankesæt, der driver de amerikanske bryggere, der optræder i bladenes spalter er en gave af inspiration og indsigt. Ølanmeldelserne er som ølblogger et indblik i, hvordan de bedste i ølanmelderbranchen sætter ord på øllet, og nyhedssektionen rummer som regel flere nyheder skruet sammen på måder, der endnu ikke er set på disse breddegrader. 

Bladene har dog hver deres styrker og svagheder, det kommer jeg til, at kigge nærmere på når jeg de næste onsdage anmelder og introducerer Draft, Craft Beer & Brewing og All About Beer.