torsdag den 30. juni 2016

Interview: Jesper Larsen om Albanis nye bryggeri

Fyens Stiftstidende løftede i sidste uge sløret for, at Albani er ved at bygge et nyt mikrobryggeri op. Jeg tog kontakt til Jesper Larsen, der er ansvarlig for specialøl hos Albani for at høre nærmere om det nye bryggeri. 

Det nye bryggeri bliver beliggende på Albanis nuværende adresse på Albanigade i Odense, hvor det får sit eget hjørne af det gamle bryggeri. Foreløbigt skal lokalerne klargøres til det, men det forventes, at man påbegynder installationen af det nye bryganlæg i januar 2017 og kan åbne op i april 2017. 

Jeg spørger Jesper, hvilken størrelse bryggeriet kommer til at få, men bliver med et venligt grin afvist. Når man opererer i den størrelse som Albani gør, så holder mig kortene tæt ind på kroppen så længe man kan når det gælder planlagt produktion. 

Jesper fortæller, at det nye bryggeri er en naturlig videreudvikling i den proces, der blev startet da Royal-Unibrew sidste år lancerede specialøllene Schiøtz og Lottrup. Det er planen, at der skal brygges Schiøtz og Lottrup på det nye anlæg, sammen med andre nye typer specialøl. Anlæggets størrelse kommer til at give en fleksibiletet, der er optimal i forhold til produktionen af Royal-Unibrews specialøl. 

Jeg nævner, at udviklingen bevæger sig fra konsumøl mod specialøl, og spørger Jesper om det nye bryggeri kan sættes ind i den ligning. Svaret er ja. Det nye bryggeri skal helt sikkert ses som et signal om, at Royal-Unibrew gerne vil rykke sig og være med til at drive væksten for specialøllet. Som udviklingen er nu, er der ingen tegn på, at den stopper. 

Der er stadig flere spørgsmålstegn, der først kan besvares når bryggeriet kommer tættere på, at blive realiseret. Det står dog klart, at bryggeriet også skal bruges til at blive vist frem. Der er på Albani en stor efterspørgsel på rundvisninger, smagninger m.m. og det er en efterspørgsel, det nye bryggeri også skal hjælpe med at indfri. Jesper forklarer, at det med det nye bryggeri også bliver muligt at komme tættere på brygprocessen, end man kan inde på ”hovedbryggeriet”. Ligesom, at det er planen, at der skal kunne afholdes foredrag og events i de nye lokaler. 

En af de mere interessante oplysninger, er at der på det nye bryggeri skal serveres øl for gæsterne, der ikke er ude i handelen. Altså testbryg, der skal testes af på et publikum. En ting man blandt andet kender fra de amerikanske bryggeriers brewpubs, hvor nye opskrifter testes af før de eventuelt realiseres på flaske. Jesper mener ikke, at de nye lokaler vil komme til at fungere som værtshus, men han siger, at offentligheden vil få rigtig mange muligheder for at besøge mikrobryggeriet til flere forskellige typer af arrangementer. 

Foreløbigt må vi vente og se. Fortsættelse følger i starten af 2017.