mandag den 27. juni 2016

Rundvisning på Stauning Whisky.

Jeg nægter at tro, at det rent fysisk er muligt, at komme ret meget længere væk fra alting her i landet, end man gør når man besøger Stauning Whisky. Vores udgangspunkt var endda bare fra den anden side Ringkøbing Fjord, men når vant er vant til at bo klos op og ned af en befærdet gade, så er det intense fravær af anden trafik, der præger landevejene ud mod Stauningvej 38 en skræmmende størrelse.
På Stauning Whisky tilbydes der guidede ture rundt på destilleriet på dansk og tysk. Vi valgte den danske variant, i selskab med fem herrer fra det nordjyske og et cyklende ægtepar, der først landede langt inde i rundvisningen. Det betød så også en gennemsnitsalder, der gjorde min far til den næstyngste i selskabet, men den beskedne selskabsstørrelse, gjorde også at vi alle sammen fik det hele med. 
Vores guide rundt, flashede et navneskilt, hvor hun var blevet tildelt titlen ”storyteller”. En ganske passende beskrivelse, for umiddelbart havde hun intet tilhørsforhold til produktionen, men var ansat til at fortælle historien om Stauning Whisky. Hvor De kommer fra, hvor De er på vej hen, hvad vi smagte og hvordan det bliver til. Nogenlunde nyansat var hun også, men hun havde ikke spildt tiden. Der var styr på fakta, der var tjek på historierne og det var fandeme en fornøjelse, at følge rundt i hælene på hende i en times tid. 
Undervejs fik vi set malteriet, tørreriet, destilleriet, smagt på spritten lige efter første og anden destillering, set gæringsrummet, set hvor tønderne bor og jeg fik dækket mit hovedformål, nemlig at få styr på, hvor man drejer i en anden retning, i forhold til når man laver øl. 
Man kan købe rundvisningen med eller uden en smagning, hvor man smager Stauning Whiskys tre standardvarianter. . Med koster det 150,- og inkluderer 3x1cl Stauning Whisky. Det er helt klart den ekstra hundredekrone værd i forhold til den halvtredser det koster uden smagsprøver. 
Jeg er svært begejstret for både Young Rye, hvor alkoholen brænder i kæberne længe efter indtagelse, og Peated, der har en eftersmag, der synes at vare lige så lang tid, som turen til Stauning Whisky gjorde. Endelig smager man som den gode, men mere bløde mellemvare, Traditional, der leverer varen, men ikke helt holder de andres niveau. Løst bedømt på de tilstedeværende til smagningen, var der dog præferenceforskelle, så smag og behag spiller (naturligvis) også ind. 
Turen rundt på destilleriet var lige så afslappet, som den var informativ. Jeg vil vove den påstand, at uanset om man gik ind vidende alt eller intet om whisky, så ville man gå derfra en god oplevelse rigere. Der er fandens langt at køre, men jeg lover, at det turen værd. Anbefales.