tirsdag den 23. august 2016

Brewing with idiot: Troubleshooting

Brewing With Idiot er Stovts vej gennem skabelsen af en øl. Afsnit for afsnit kigges der nærmere på ingredienserne, opskriften, begreber m.m. og undervejs skulle jeg gerne blive klogere på det, der gemmer sig bag skabelsen af en øl. Denne gang kigges der på det første batch af øllen.

Hvis man har fulgt med i Brewing with Idiot, så vil man vide, at øllen stødte på flere problemer under sin tilblivelse. Effektiviteten blev ikke den ønskede, og gæringen led under at gæringsspanden levede et turbulent liv, mens gæringen stod på. Det skulle dog blive værre endnu.

Før det blev slemt fik vi dog smagt øllen, der modgangen til trods var blevet ganske vellykket. Velhumlet, balanceret og let at gå til. Jeg savnede dog alkohol, krop og så var der en slagside mod det søde, der skulle rettes op på. I forhold til, at opskriften er blevet til som et kludetæppe af bidrag, og at vi løb ind i flere problemer undervejs, så vil jeg gå så vidt som at sige, at den som udgangspunkt for videre tilretning er virkelig vellykket.

Jeg var naturligvis nysgerrig efter at høre, hvad de forskellige bidragsydere havde at sige til øllen. Planen var at blande deres input med egne tanker, og så rykke opskriften i den retning. Tre flasker blev pakket i tre pakker, og sendt afsted med retning mod henholdsvis Amager Bryghus, Ghost Brewing og Dry & Bitter Brewing Company. Smagsnoterne gjorde dog naller at modtage. Blandt de nævnte noter optrådte kemikalier, terpentin og malingrester. Flaskerne der var sendt ud var inficerede. Man spørger de store om de vil lege, og så sker sådan noget. Den hovedmistænkte er stadig den bottlegun, der blev brugt til at fylde flaskerne, men der er ikke faldet dom og der er ikke blevet foretaget arrestationer.

Der var heldigvis stadig mere på fad, så vi tilrettede opskriften ud fra egne tanker. Målet var mere alkohol og mindre sødme. Det var på tale, at skifte gæren og erstatte den med en mere aggressiv, der efterlod mindre restsukker, men det virkede også voldsomt helt at udrydde et af bidragene. Den tilrettede opskrift kan ses nedenfor. Den blev brygget i løbet af sommerferien, og står i skrivende stund og danner kulsyre. Den burde dog snart kunne testes.