mandag den 19. september 2016

Vintage: Thisted Bryghus, Porter 6

Det var i lørdags præcis fire år siden, at Thisted Bryghus Porter 6 blev anmeldt på Stovt. Dengang kunne man læse følgende på flasken ”Med dens mange malte og humler byder denne porter på en kompleks smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Den mørke overgærede porter egner sig særligt godt til mad, hvor den yder perfekt modspil til især kraftige retter. Prøv den også alene, og lad dine smagsløg blive forkælet af denne fløjlsbløde porter”, mens den på Stovt fik følgende ord med på vejen.

”Mage til øregas som denne porters etikettekst skal man lede længe efter. Fløjsblød mig i røven, det her er en herreøl som den kun kan fremstilles et sted glemt af gud, som f.eks. oppe omkring Thisted. Den river og flår, den er sort, krasbørstig og humlet som bare fanden. Den omtalte forkælelse af smagsløgene ville jeg nok have valgt at kalde for en røvfuld af den anden verden, men hver sine lyster. Det er øl som denne, der skiller fårene fra bukkene. Fuldt ud godtaget, foreslås til folk med hår på brystet eller ønske om at få det”. 
Den trak et 8-tal. Det er ikke fordi, at den med sine 7,5% var oplagt kældermateriale, men da jeg tilbage i 2013 skrabede en kasse blandede sorte øl sammen og smed i kælderen, der var den blandt de udvalgte. Den nåede at blive fire år gammel, før vi en aften i den døende sommer gjorde ende på dens skæbne ved at hive hovedet af den og fordele indvoldene i to glas. 

Det var stadig en intens øl! En del lakrids i smagen, men ellers som et mørkt og røget stykke bitterhedsforladt chokolade, hvor der var blevet overdoseret en smule på røgfronten. Der var stadig fuld knald på kulsyren, og det kunne have været interessant, hvordan den havde taget sig ud, hvis den havde været faded noget mere. Som den blev serveret var den både blødere og fyldigere end udgangspunktet, noget jeg tror, der ville være blevet understreget, hvis gassen var gået en smule af ballonen. 

Uden at være et mirakel var den dog ældet pænt og gjorde en ganske god figur. Måske endda en smule bedre end udgangspunktet, hvilket så nok er en tilsnigelse at udtale sig om, da jeg ikke har fået den siden den blev anmeldt første gang. Som en halv times sensommeraftenunderholdning skal der dog ikke lyde nogen klager over dens indsats.