torsdag den 3. november 2016

Poesibogen: Bo og Fabian, Kunstbryggeriet Far & Søn

Bo og Fabian, eller Far & Søn om man vil, huserer normalt hos Kunstbryggeriet Far & SØn i Svendborg. I dag slapper de dog lidt af, for at tage sig tid til at husere i Poesibogen på Stovt. Vi stiller om...

Hvad er din yndlingsøl?
Søn: Heineken. Verdens bedste pilsner.
Far: Det er så her de fleste forventer et eller andet hipstersmart West Coast IPA dobbelt et eller andet, men det er så svært et spørgsmål, for alle tidspunkter har sin øl. En stout til frokost, ville aldrig gå i min verden, men serveret klokkken 22 foran et bål med en god ven, så kan den trække det hele op. Men hvis jeg skal sige noget, jeg ofte vender tilbage til, så er det noget så lavpandet som Wiibroe årgangsøl! Det skyldes flere faktorer. Dels, er jeg født i Helsingør (bryggeriets oprindelsessted) og så stod jeg i 1988 på Helsingør havn og så bryggeriets sidste skorsten blive sprængt væk. Og så er det en øl, der gør arbejdet. Min verden er fyldt op med alle mulige slags øl, og sommetider vil jeg egentlig gerne have et ordentligt, hurtigt alkoholbid efter arbejde. Der gør den sig godt iskold med sine 10,5%. Min Far, altså FarFar, bor stadigvæk i Helsingør, og når vi snakker i telefon sammen om aftenen, så deler vi gerne en Årgang. Han på Helsingør havn og jeg på Svendborg havn. Så snakker vi om livet og de ting vi render rundt og laver. Han er ligesom mig eller omvendt…

Hvad er din yndlingsøltype?
Søn: Helt klart IPA. Jeg er ligesom den, frisk og sprød…
Far: Skal jeg virkelig vælge? Hvis jeg endte på en øde ø og der drev en palle øl i land, så ville jeg vælge tør Barley Wine, hvis det var en kold Ø, og Kölsch hvis det var en varm Ø.

Hvor køber du dine øl?
Søn: Stjæler dem fra Far.
Far: I kiosken! Resten brygger jeg selv, får foræret eller prøver til alverdens ølsmagninger.

Hvad er din største øloplevelse?
Søn: Da min Far forærede mig 10 rammer Heineken, og håbede jeg ville få nok af dem. Men han er lidt naiv den gamle mand. Heineken er stadigvæk min favorit.
Far: Da jeg bryggede med syltede figner og Hvidstilket eg røget over æblegrene. Den øl blev egentlig starten på, at jeg nok burde lave et bryggeri. Men Limfjordsporter fra første batch, smagt 25 år efter var også en kæmpe oplevelse og alle de gange jeg har været pink til CBC, og… der er så mange ting. Men størst er nok, når vi i vores restaurant laver mad, der passer perfekt til øllet, eller øllet passer perfekt til maden. Folk går derfra med et stort smil på læberne og en smagsoplevelse rigere, der føler jeg at det hele går sammen i noget stort.

Hvad er det øl kan siden det er så godt?
Søn: Det smager bare godt og pynter vildt til maden.
Far: Øl er utrolig komplekst. Der er flere stilarter end vin. Bevares, jeg kan også godt lide vin, men smagspaletten af øl er så meget større og når den så bliver rodet sammen med mad, kunst, poesi, musik etc. Så kan det noget som er helt glemt. Der havde ikke levet mennesker på den nordlige halvkugle hvis det ikke havde været for øl. Tænk på hvor mange historier der er blevet fortalt, mens der er blevet drukket øl. Det er det øllet kan. Det smører tungen til historiefortælling og skaber bånd på kryds af alt.