torsdag den 16. marts 2017

Vintage: Mikkeller Vanilla Shake 2013 + 2016

Efter sigende skulle den ældste deltager i denne vertikalsmagning af Mikkeller Vanilla Shake være fra det første batch, der blev brygget af Vanilla Shake. Indehaveren af flasken havde i sin tid fået fingre i den via Sverige, dels grundet nyhedens interesse, dels fordi Vanilla Shake var uopdrivelig herhjemme. Anden deltager kunne mindre omstændigt erhverves i en af de lokale vinbutikker sidste år. Der er tale om øl fra 2013 og 2016, begge født først på året, hvilket vil sige, at vi har at gøre med øl på henholdsvis et og fire år. 

De indledende øvelser rummer de klassiske betragtninger fra en vertikal smagning. Den ældste har små bobler ude i glassets kant, mens den yngre har et ganske normalt skum. Og hvor aromaen fra den ældste er fantastisk og intens i retning af fed chokolade og vanilje, så er den yngre ikke overraskende duftløs i sammenligning. 

Men det er smagen, der er det mest interessante. Hvor årgang 2013 på en og samme gang er utroligt underspillet og utroligt intens, med indtryk der ikke kammer over, men til gengæld varer ved, så er 2016 lidt mere lige ud af landevejen. Den ældre fremstår blød og behagelig, og leverer fyldige noter af vanilje og mørk chokolade drænet for bitterhed. I sammenligning virker den yngre nærmest sur. Balanceret, men med klare ristede noter og en mindre fremtrædende vanilje. 
Vanilla Shake har aldrig været min favorit i Beer Geek Serien. Den yngre er da også kun en so-so oplevelse, mens flasken fra 2013 leverer en god oplevelse, der dog på ingen måde er overvældende. Generelt vil jeg ikke anbefale at lagre øl med vanilje, da det ofte ikke fader i samme tempo som resten af øllen og derfor fuldstændig kan overmande alle de andre smagsindtryk. Vanilla Shake slipper dog ganske nådigt om det. 

En eftertanke er, at jeg ikke kan se 2016-udgaven af øllen skulle kunne blive til den øl 2013-udgaven var. Jeg mistænker, at der undervejs er blevet ændret i enten opskriften eller i setuppet, hvor den bliver brygget. Med tanke på, at 2013-udgaven var første batch, er det heller ikke utænkeligt, at man har rettet ind undervejs. Der står en ekstra flaske fra 2016 kælderen, hvis den stadig står om en tre års tid, så kan eftertanken testes. Stay tuned.