onsdag den 5. juli 2017

Poesibogen: Jonas Bæk, Hopster.dk

Hopster.dk er en ny podcast om øl, der foreløbigt er to udsendelser gammel. Min begejstring for projektet er så stor, at poesibogen denne gang er blevet udvidet med et ekstra spørgsmål, hvor Jonas Bæk, der står bag Hopster.dk får lov til at introducere podcasten. Vi stille om..

Hvad er Hopster.dk: 
Hopster.dk er en ny podcast lavet af Jonas Bæk, hvor fokus ligger på historien bag øllet, frem for at anmelde øl og sammenligne øl, for det er der nogle rigtigt gode blogs der gør i forvejen, bl.a. Stovt.dk. Det gør de meget bedre end jeg selv ville kunne gøre. Det som trigger mig, er dem som er formidlere af øllet såsom bryggerierne, brygmestrene, barejere og staff. Det er dem jeg godt kunne tænke mig at få i tale, og det er det jeg prøver på. 

Hvad er din yndlingsøl? 
Det er jo 50.000 kroners spørgsmålet, som jo er så svært at svare på. Med de helt utroligt mange øltyper der er, og endnu flere ølmærker og måder at brygge dem, så rykkes grænsen for min ynglings-øl hele tiden. Men min holdning er, at den bedste øl fås frisk og gerne på fad (fustage) og jeg har en svaghed for den helt originale fadøl, altså det som på engelsk kaldes for ”cask ale” eller ”real ale” som jeg blev introduceret for lidt over 10 år siden. Det er også ret frisk øl, som ikke har så lang holdbarhedstid. Her er mine fortrukne øl ”Harvey’s Porter” fra Harvey’s & Sons, ”London Porter” fra Fuller’s og ”Proper Job” fra St. Austell’s. Alle øl er brygget i England og bruger primært engelsk malt og humle. Men sidstnævnte er ud over at være engelsk, også en IPA, som gør brug af amerikanske humlesorter, så den typiske IPA drikker, vil kunne genkende nogle nuancer i denne øl. Fælles for disse øl er at de skal drikkes frisk fra cask, og her mener jeg at de skal drikkes lige efter at fadet er åbnet, allerede på dag to er der forskel i smagen. Men samtidig er det også øl som du kan drikke en hel aften, uden at din hals snører sig sammen i bitterhed eller at du for kvalme af sødhed. 

Hvad er din yndlingsøltype? 
Jeg er total fan af mørke øl som stouts og portere, men har en svaghed for den tørre pilsner. Jeg er begyndt at få øjnene op for IPA og de nuancer som der er i øllet. 

Hvor køber du dine øl? 
Jeg vil egentligt helts købe mine øl der hvor det er lettest for mig. Jeg går altid en tur forbi ølafdelingen i det lokale supermarked, for at se om der skulle være noget interessant. Det er dog desværre ikke så ofte at jeg støder på de spændende øl, men det hænder. Eksempelvis fandt jeg nogle dåser fra Stone’s i Fakta. Men ellers køber jeg mine øl på nettet og får dem leveret. Jeg bor i et område, hvor der ikke er det store udvalg af specialbutikker, så her kommer nettet ind som værende der hvor jeg køber mine flaskeøl. Mit fortrukne sted er dog på barer, hvor øllet er frisk og i rigelige mænger. Her er mine fortrukne steder Charlie’s Bar i Pilestræde og Lord Nelson i Hyskenstræde begge i centrum af København. Men det nyåbnede Tribeca Ugly Duck pizzaria/ølbar i Københavns nordvestkvarter lover rigtigt godt. 

Største øloplevelse? 
Som nævnt tidligere, er min favoritøl jo cask ale, så det er også i denne genre, at mine to største øloplevelser ligger. Den første cask ale jeg fik var en ”London Porter”, og denne øl har været en favorit lige siden. En ny verden af smage åbnede sig for mig, og jeg var solgt til (engelsk) stanglakrids, da jeg satte skægget i denne øl. Min anden oplevelse, var i januar i 2017, hvor jeg var med mit arbejde i London. Her fandt jeg en snedig lille bar i en gyde – her havde det en anden øl fra St. Austell’s på cask – nemlig ”Tribute Ale” en engelsk pale ale. Jeg har drukket mange ”Tribute Ale’s” igennem tiderne, men denne her var den første cask ale på engelsk jord, og den var så sindsygt frisk at jeg måtte have nogle flere – hurtigt. 

Hvad er det øl kan siden det er så godt? 
Øl kan samle mennesker. Vi samles om en øl, uanset smag og sted, og så hygger vi. Det kan øl på et helt andet plan en vin kan. Og så kan det smage så ufatteligt godt.