fredag den 18. januar 2019

Q&A 2019: Bad Seed Brewing

Som det var tilfældet sidste år, så starter Stovt det nye år op med en runde Q&A til en stribe danske bryggerier. Denne gang er det Fredrik Hector Schmidt fra Bad Seed Brewing, der leverer svarene.

1: Hvad var det bedste ved 2018 for bryggeriet? 
At komme i gang med at brygge på eget bryggeri. Det har været en drøm for mig, lige siden jeg begyndte hjemme i køkkenet, og 2018 har i høj grad været et år præget af ufattelige mængder hårdt arbejde, hvor jeg hver dag er blevet bragt et skridt tættere på drømmen - selv om der også var dage, hvor jeg blev rykket to skridt tilbage. At stå i slutningen af 2018 og drikke et glas Debut Pilsner - første øl jeg producerede på eget bryggeri - var et meget, meget stort øjeblik.

2: Hvad bliver det vigtigste for bryggeriet i 2019? 
Det bliver at finde et godt fodfæste i produktionen, i dagligdagen og i det økonomiske. Der er ikke andre end mig på lønningslisten, så det giver lidt økonomisk frirum til at tage tingene i et tempo, der tillader at øllet bliver så godt som overhovedet muligt - det er det, som vi kommer til at arbejde allerhårdest for i 2019.

3: Hvor meget øl producerede I i 2018 og kommer I til at producere mere eller mindre i 2019? 
I 2018 var der en lille nedgang i produktionen fra 20.000 liter i 2017 til 14.000 liter i 2018, hvilket skyldes at jeg skruede lidt ned for tempoet på kontrakt-bryggene, imens jeg arbejde med at starte eget bryggeri. Nogle ville se alarmklokker, så snart der ikke er vækst, men jeg ser det som noget jeg kan være stolt over, at jeg trods en hård og lang opstart med utallige udfordringer og lange dage, har kunne producere, sælge og distribuere 14.000 liter øl, selv imens jeg åbnede eget bryggeri.

4: Hvad bliver den største udfordring for de danske bryggerier i 2019? 
For mit vedkommende bliver udfordringen er forblive relevant i en verden, hvor alting går stærkt, og trends hurtigt skifter. Der er så meget godt øl i udlandet, at danske bryggerier kan blive pressede - pressede til konstant at blive bedre, og måske endda på et tidspunkt være et skridt foran, fremfor et skridt bagefter.

5: Hvem var Danmarks bedste bryggeri i 2018? 
Her vil jeg fremhæve Ebeltoft Gårdbryggeri, Gamma og Flying Couch. Alle laver fortræffelige humlede øl, men Ebeltoft tager måske det længste strå, fordi de breder sig ud over ganske mange stilarter, og gør det rigtig godt med stort set alt, hvad de laver. Især deres lagers.

6: Hvad var den bedste danske øl i 2018? 
Jeg tror min årets øl skal deles ud på flere forskellige øl, som har det til fælles, at de er lyse, undergærede øl - en trend som jeg håber bider sig fast i Danmark. Ingen nævnt, ingen glemt - men hvor er det dejligt med mere god lager.