torsdag den 17. januar 2019

Q&A 2019: Åben

Som det var tilfældet sidste år, så starter Stovt det nye år op med en runde Q&A til en stribe danske bryggerier. Denne gang er det Åben, der leverer svarene.

1: Hvad var det bedste ved 2018 for bryggeriet?

2018 har været et skelsættende år for Åben. Da vi åbnede dørene til bryggeriet i juni 2017, havde vi ikke troet, at vi kunne stå her i dag. Projektet startede som en hobby (med en ambition om at blive et ”professionelt” bryggeri en dag) og 2018 har båret præg af denne transformation fra ”hobby” til ”professionelt” bryggeri. Vi kan kun takke alle dem (og det er ikke så få) som har hjulpet os, givet os råd og drukket vores øl. Det bedste ved 2018 har været den pæne opbakning, vi har fået – vi håber på lige så meget i 2019.

2: Hvad bliver det vigtigste for bryggeriet i 2019?I modsætning til sidste år, hvor vi sagde: ”Vi skal finde et ståsted på markedet, få udbygget vores salgskanaler og ikke mindst opgraderet vores udstyr, så vi kan producere mere og endnu bedre øl. Vi går lige nu og kigger på nogle flere tanke til bryggeriet”. Så skal vi i år særligt se på udlandet og blive mere synlige med Åben til events m.v. Vi håber også på, at kunne starte et BA-program, da vi har fået ledig kapacitet. Og så overvejer vi også at lave noget mix-fermentation. Der kan ske mange spændende ting!

3: Hvor meget øl producerede I i 2018 og kommer I til at producere mere eller mindre i 2019?Vi producerede cirka 35.000 liter i 2018, og vi håber, på at kunne fordoble dette i 2019. Vi har i december 2018 modtaget fire nye 20 hl CCV’s fra ZIP Technologies, som øger vores kapacitet med en faktor 3 (og forhåbentligt også kvaliteten på grund af den automatiske styring).

4: Hvad bliver den største udfordring for de danske bryggerier i 2019?Med flere og flere bryggerier samtidig med at de store mikrobryggerier bliver større og større, så tror vi, at der vil være et øget prispres, og vi tror at vi vil se, at enkelte bryggerier går konkurs eller bliver opkøbt. Vi ser også, at de store sætter sig hårdere på ”craft beer”-markedet. I vores optik handler det om at finde et ståsted og producere smagsfuldt kvalitets-øl til en konkurrencedygtigt pris. Det bliver sværere og sværere at starte et bryggeri medmindre man laver noget ”særligt” – altså arbejder indenfor en niche (dette mener vi er positivt for kvaliteten, så alle ikke laver alt fra pilsner til NEIPA, men fokusere på det de er gode til).

5: Hvem var Danmarks bedste bryggeri i 2018?
6: Hvad var den bedste danske øl i 2018?

Vi er utroligt stolte af at være en del af en branche som er præget af venskabelighed, hvor dørene for det meste står åbne. I stedet for at udnævne et enkelt bryggeri, så mener vi at en sådan anerkendelse bør gå til de danske mikrobryggerier i forening. Vi håber, at det kan fortsætte sådan.