fredag den 11. januar 2019

Q&A 2019: Hoppe.beer

Som det var tilfældet sidste år, så starter Stovt det nye år op med en runde Q&A til en stribe danske bryggerier. Denne gang er det Fredrik Hoppe fra Hoppe.beer, der leverer svarene. 

1: Hvad var det bedste ved 2018 for bryggeriet? 
Det lykkedes mig at udvikle en masse nye øl som jeg er ret glad for selv, uden blot at proppe en ny humle i. 

2: Hvad bliver det vigtigste for bryggeriet i 2019? 
Flere forhandlere og outlets, specialbarer og flaskesalg. Hvis projektet skal lykkedes, så skal der mere øl igennem. 

3: Hvor meget øl producerede I i 2018 og kommer I til at producere mere eller mindre i 2019? 
Lidt under 15000 liter, så 20000 ville være et sundt og realistisk mål. Det er ikke store mængder, men sådan er det når man insisterer på at have et bredt udvalg. 

4: Hvad bliver den største udfordring for de danske bryggerier i 2019? 
Puha, der er mange. Jeg vil nævne to, som faktisk hænger sammen. A: Fadøl til specialbarer. Det bliver hårdere og hårdere at få øl ind som lille producent, der er dels rigtig mange om buddet, men importører og eksklusivaftaler er dræbende for os små. B: Sub-brands. De store eller halvstore bryggerier har i 2018 virkelig skruet op for det de kalder craft beer, og barerne (og butikkerne) drukner i sub-brands, som med deres store bryggeri i ryggen kan producere, reklamere, distribuere og sælge deres øl langt mere effektivt og billigt end vi små nogensinde ville kunne gøre os håb om. Hvis man ønsker at små bryggerier som mit skal eksistere på barer og i flaskesortimenter, så er det i sidste ende op til kunderne at sætte sig ind i, hvem der er hvem, og forhåbentlig støtte op om det som rent faktisk er craft beer, og fravælge det som ikke er. Hvis prisen på import-IPAen i Fakta, er den primære faktor for kunden, så er det mit gæt at Danmark igen om få år er tilbage til 80erne med valget mellem to øl: Carlsberg eller Tuborg. 

5: Hvem var Danmarks bedste bryggeri i 2018? 
Jeg får slet ikke smagt alt det øl, der findes derude, så det er et virkelig svært spørgsmål, men hvis jeg skal se på koncept og 'ånd', så kan jeg ikke nævne andre end Penyllan. Jessica gør alt det jeg elsker ved ølbrygningen, men på en større skala end jeg selv kan. Hun bruger tønder og et andet utroligt, og undervurderet element, tid, til at skabe helt unikke øl, og heldigvis er der folk som har fået øjnene op for værdien af dette. Hands down Penyllan<3

6: Hvad var den bedste danske øl i 2018? 
Som med #5 svært når jeg ikke kommer nok rundt, men jeg må sige at Ebeltoft har imponeret mig med øl indenfor min yndlingskategori, nemlig Saison.