tirsdag den 3. december 2019

Årtiets bryggeri 2010-2019

At vi nu står i udkanten af 2019 betyder også, at vi ved afslutningen tiernes årti. Et årti, der på ølfronten har betydet alverden. Hverken tiden eller udviklingen har på noget tidspunkt i de forgangne +3500 dage stået stille. Bryggerier er kommet og gået, tendenser har passeret, more har været more og less har været more, det bitreste bitre har været det vildeste, men er nu sjældent set, det sorte er gået fra tjære til kageefterligninger og det sure er gået fra en uønsket sidegevinst i endnu et sjusket bryg til det mest eftertragtede, der kan erhverves i begrænsede oplag. 

Antallet af bryggerier er eksploderet, og kun et fåtal har været med hele vejen igennem årtiet. For mig er årtiets bryggeri det danske bryggeri, der uden tvivl har betydet mest for mig som øldrikker og for Stovt. 

Det er bryggeriet, der fylder mest i Stovts ølkælder, fordi deres sorte øl er fantastiske at lagre. Det er bryggeriet bag min absolutte yndlings-IPA. Det er et bryggeri, der har bevaret sin integritet i en omskiftelig branche, det er et bryggeri, der igennem årene har leveret ærlige svar og masser af materiale til Stovt og så er det utvivlsomt også bryggeriet jeg har smagt flest øl fra i det forgangne årti, fordi de ganske enkelt har formået at bevare min nysgerrighed. 

Jeg holdt denne tale for dem ved deres 10 års fødselsdag i 2017, og nu kan jeg så fortælle at: 

Amager Bryghus er årtiets bryggeri på Stovt.