tirsdag den 8. december 2020

Klummen 45: Jeg køber dansk

En overgang, mens jeg var knejt, der stod der i nabobyen et skilt i udkanten af byen med ”Tænk globalt – handl lokalt” påskrevet, som en venlig påmindelse, der nok mere gik i retning af at gøre brug af byens 2-3 butikker, end at redde verden. 

30 år senere er det så der jeg står i øllets verden. 

I forlængelse af en blanding af Covid-19 og lukningen af Stovt tog jeg den beslutning kun at købe dansk øl. Bortset fra én enkelt tysk svipser, så er det også forløbet gnidningsfrit. Jeg lider intet afsavn, jeg får dækket mit behov for øl så ganske rigeligt og selvom jeg stadig orienterer mig ud over landets grænser for at se, hvad der rører sig, så er mine indkøb nu udelukkende øl fra de danske bryggerier. 

For mig havde det længe føltes håbløst at forsøge at følge med i strømmen af ølnyheder, så det var rart, at indsætte et dogme, der lukkede ned for en stor del af den nyhedsstrøm. Siden har jeg så også halvt om halvt opgivet den danske nyhedsstrøm og køber oftere og oftere seks øl jeg kender frem for seks ”lodsedler”, hvad en ny og uprøvet øl i realiteten er. Det har så også været med til at lade mig genfinde min glæde ved øl. 

I lige så høj grad som det har handlet om at lukke for dele af nyhedsstrømmen og støtte de danske bryggerier, så har mit valg også afsæt i miljøet. Jeg kan blive helt hidsig, når jeg læser om øl fløjet friske ind fra USA. 

Hvorfor?
  
Hvad er det, at hovedparten af de øl bibringer, som vi ikke har indenlands? Altså foruden at bidrage negativt til CO2-regnskabet?
  
Ikke en skid er svaret!

Forbrugeren får et dyrere produkt i en kvalitet, der sjældent er over det de danske bryggerier leverer. Det samme tanker gælder CO2-regnskabet for øl fra de andre europæiske lande. 

Jeg gentager lige mig selv, og fortæller igen, at jeg intet afsavn lider ved at have valgt udenlandske øl fra.
  
Men selvfølgelig er verden ikke sort/hvid. For når du sidder med din danskproducerede øl i hånden, hvor er humlen så fra? Malten? Flasken? Dåsen? Kapslen? Hvad er der miljømæssigt de største omkostninger forbundet med at transportere – råvarer og emballage, eller det færdige produkt? 

Svaret er, at jeg ikke ved det. Men jeg tror, at det er miljømæssigt mest forsvarligt at drikke lokalt. 

Og så lige en afstikker. 

Lige så åndsvagt det er at flyve øl ind fra USA. Lige så åndsvagt synes det at være, når jeg læser om amerikanske bryggerier, der bruger tysk og belgisk malt i deres produktion. Hvad er det de vinder ved det, som en lokalt produceret malt ikke vil kunne give i samme grad? En forvrænget autencitet, men lur mig om man ikke ville kunne skabe det samme produkt med malt, der ikke er sejlet over verdenshavene. 

Og så tilbage. 

Jeg drikker dansk øl af flere grunde – uden at føle, at jeg vælger noget fra. Jeg prøver at være en politisk forbruger, der gør det rigtige – uden at jeg derfor føler, at jeg går på kompromis med de produkter jeg køber. 

Måske skulle du prøve noget lignende. Om det så er for din egen, for de danske bryggeriers, for miljøets eller for overskuelighedens skyld.