onsdag den 17. marts 2021

Vintage: Evil Twin - Even More Jesus

Havde jeg fundet denne flaske Even More Jesus fra Evil Twin på en mark, så havde det nok været nødvendigt at få en arkæolog ind over for at vurdere, om der var tale om danefæ.

Det har jeg nu ikke. Jeg fik flasken foræret af den tidligere direktør på Fanø Bryghus, Claus Winther, i sommeren 2018. Som en art klenodie fra dengang, hvor Evil Twin blev brygget på Fanø Bryghus.

Even More Jesus blev første gang brygget i 2012, og jeg gætter på, at denne flaske er af den årgang. Så den er også et vidnesbyrd om tempoet i ølbranchen. Der er næppe mange Evil Twin-drikkere, der i dag er bekendte med, at bryggeriets øl en overgang blev produceret på en ø i Vadehavet, 12 minutters færgefart fra Esbjerg.

Jeg er ikke den store fan af Even More Jesus. Det er for tykt, det er for sødt, det er for meget – til mine smagsløg! Men det er omvendt en øl med lagringspotentiale, så derfor er det naturligvis interessant at smage, hvad der sker for en øl som denne, når den som nu har nået en formodet alder på otte-ni år.

Duften i flasken er sød i en grad, der grænser til det hysteriske. I glasset modererer duften sig, modner en smule og går nu over til noget brændt og sødt røget, der på det nærmeste karamelklistrer sig fast til indersiden af næseborene. Sødmen er der heldigvis kun i duften. Gudskelov!

Smagen af øllen er meget anderledes end jeg husker den. Det er klæbrig engelsk lakrids, der bliver understøttet af en karbonering, der nu kun er der symbolsk, men dog er der. Den er røget uden at være det, den er alt, alt for meget, og så alligevel helt tilpas. Det er et lakridsrodsshot, der har trukket lidt for længe. Det er en tyndbenet fond, hvor kroppen er væk, men smagen har samlet sig. Det er med andre ord intenst.

Det her er ikke den Even More Jesus du køber i butikken, det er noget helt andet, noget langt heftigere og i forhold til mine smagsløg, noget langt mere velsmagende. Trods sød duft, trods manglende krop, trods en smag, der i intensitet minder om en koncentreret bouillonterning, så er det her en af de gange, hvor 1 + 1 + 1 = 2 - og stykket går op.

Men det er fandeme lang tid at vente på, at en øl bliver mere end tålelig.

Bundfald fra flasken.