onsdag den 26. maj 2021

Vintage: Amager Bryghus - Green, Green Banshee 2016

Da Green, Green Banshee i sin tid blev lanceret, der var jeg meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle købe en ekstra til kælderen. Green, Green Banshee var intet sympatisk bekendtskab – faktisk var den nærmest vulgært intens og sprittet fra fadlagringen.

Green, Green Banshee var resultatet af et samarbejde mellem Amager Bryghus og Jameson, og havde fået sig en tur på friske Jameson-fade, der slet ikke var friske for de havde tidligere været brugt til Bourbon og sherry, men de var frisktømte om ikke andet, hvis jeg husker historien korrekt.

Jeg interviewede i forbindelse med samarbejdet Megan Hennesy fra Jameson, et interview, der kan læses her

Her i maj måned er det fem år siden releasen, og jeg tænkte derfor, at det var tid til at undersøge om Green, Green Banshee havde fået skruet ned for intensiteten og op for nuancerne. Det har den, men den kan stadig slå fra sig. Faktisk er den lidt af en mundfuld med sin vanvittige mundfylde.

Selve øllet er sort som satans egen eyeliner. Den smule brune skum, der skabes ved skænkning forsvinder i et tempo, hvor man tænker, at det ved, hvad der gemmer sig i dybet og derfor bare skal væk Der er dog stadig liv nok under overfladen til, at det ikke bliver den rene sovseservering.

Trods små fem år i kælderen har den stadig masser af bid og turen på whiskyfad står klart og tydeligt frem. I første omgang tolkede jeg det som noter af røg, men det er whiskyen, der viser tænder. Idéen om, at fadlagring runder øl gælder ikke nødvendigvis, når der tages whiskyfade i brug. Men så er det godt, at tiden kan bidrage.

Som øloplevelse hører Green, Green Banshee til i det-var-lige-godt-satans-klassen. Det er lidt som at drikke en krydsning mellem en indforstået joke og en hemmelighed – og i selskab med den seneste plade fra Arab Strap, der fik oplevelsen et ekstra twist af fuldendthed.

Følger du Stovt, og måske især for tiden, hvor de fleste indlæg på blogdelen er anmeldelse af vintageøl. Så vil du måske have spurgt dig selv, om der ikke er en overrepræsentation af øl fra Amager Bryghus blandt de vintageanmeldelserne. Det er er der, og Green, Green Banshee er et godt eksempel på hvorfor. Øllene fra Amager Bryghus ældes fantastisk og jeg har og har haft en langt højere succesrate med kælderoplevelserne fra Amager Bryghus end noget andet bryggeri. Skal du starte en ølkælder op, så vil jeg anbefale at starte med øl fra Amager Bryghus – så simpelt er det.